Egészségügyi hírek

Tönkreteszi a vesét a szintetikus marihuána


A szintetikus marihuánából készült kábítószerek, például a Spice (Fűszer) és K2 néven ismert készítmények veszélyt jelentenek a veseműködésre - írja egy új tanulmány.

A marihuána hatását utánzó dizájner drogokat az Alabamai Egyetem kutatói vizsgálták Birminghamben, miután a fogyasztók körében - főleg fiatal felnőtteknél - megmagyarázhatatlan eredetű akut vesekárosodás jelentkezett. Az új kábítószerek azért népszerűek, mert a szokványos drogtesztek nem mutatják ki őket.

"Az akut koszorúér-betegség és a szintetikus marihuána kapcsolatára már korábban fény derült, ám a mi tanulmányunk az első, amely a vesekárosodásra irányul" - mondta a társszerzőként közreműködő Dr. Gaurav Jain nefrológus professzor. A használóknál magas pulzusszámot és izomgörcsöket is megfigyeltek.

Az orvosok négy olyan esetet vizsgáltak meg közelebbről, amikor az említett készítmények vesekárosodást okoztak. Mindegyiknél egyébként egészséges fiatalok szorultak sürgősségi ellátásra émelygés, hányás és alhasi fájdalom miatt, a szerhasználatot követően. Valamennyien ugyanabban az északkelet-alabamai kisvárosban éltek, és ugyanazon 9 héten belül fordult elő velük a baj. Hárman közülük olyan vesekárosodást szenvedtek, amely abnormálisan alacsonyra csökkentette a vizeletürítés volumenét. A negyedik érintettnél csökkent a vese vérkeringése. Hármójuknál sejtelhalást mutatott a vesebiopszia, mely közvetlenül érinti a kiválasztás folyamatát. Bár ez a folyamat veseelégtelenséghez vezethet, mindannyiuknál visszaállt az egészséges állapot, így nem szorultak dialízisre.

A szakértők úgy sejtik, hogy a szintetikus marihuána olyan adalékanyagokkal készül, ami káros lehet a vesékre. A bizonyításra azért nem került sor, mert az érintettek vér- és vizeletmintái már nem voltak elérhetőek.

"Az utcán árult mesterséges kannabinoidok összetételére vonatkozóan nagyon kevés információnk van, de köztudott, hogy egyéb hozzávalókkal dúsítják az ilyen szereket. Amennyiben a betegek nem fordulnak időben orvoshoz, akár maradandó vesekárosodást is szenvedhetnek" - magyarázta Dr. Jain, akinek csapata arra a következtetésre jutott, hogy az akut veseproblémákkal ellátásra szorulóknál rá kellene kérdezni, fogyasztottak-e az említett készítményből.