Egészségügyi hírek

Testsúlycsökkentő műtét után magasabb testömeg-index két génvariáns miatt

betegszoba.hu


Két elhízással kapcsolatos genetikai variáns összefüggésben állhat a magasabb testtömegindex (BMI) értékkel a testsúlycsökkentő műtéten áteső súlyosan elhízott betegek esetében - derül ki az Archives of Surgery márciusi számából.

A testsúlycsökkentő műtét egy jó hatásfokú kezelés a súlyosan elhízott betegek számára, akiknek BMI értéke 40 vagy afeletti. "Noha az ilyen műtétek hosszú távú hatékonyságát nem múlja felül semmilyen egyéb módszer, a betegek egy alcsoportja továbbra is ellenáll a fogyásnak."- írják a szerzők. "Az olyan változók azonosítása, amelyek meghatározzák a testsúlycsökkentő műtét sikerét, nem voltak elég következetesek, és a hosszú távú siker a még nem azonosított tényezőktől is függhet."

Dr. Xin Chu PhD. és munkatársai (Geisinger Klinika, Danville, USA) 707 súlyosan elhízott felnőtt adatait értékelte ki (átlagos életkor: 45,9 év, átlagos BMI érték: 51,2), akik gyomor bypass műtéten estek át a klinikán. Demográfiai, BMI és laboratóriumi adatokat vizsgáltak. Vért vettek és analizáltak két gyakori SNP (egyetlen nukleotid polimorfizmus) variációt kutatva, amelyek akkor fordulnak elő, ha a DNS építőkockái közül egyetlen egy megváltozik - ezekről korábban kimutatták az elhízással való kapcsolatot.

Az egyik elhízással kapcsolatos SNP két másolatával a betegek 21 százaléka rendelkezett, 13 százaléka a másik SNP két másolatával, és 3,4 százaléka mindkettő SNP mindkét másolatával rendelkezett. Az egyik SNP mindkét másolatával rendelkezők átlagos BMI értéke nem különbözött szignifikánsan azokétól, akiknek nem volt meg mindkét másolatuk. Ugyanakkor, a mindkét SNP mindkét példányával rendelkezőknek, vagy akiknek az egyikből kettő, a másikból egy másolatuk volt, magasabb volt a BMI értékük a többi csoporthoz képest. Ők az összes résztvevő 20 százalékát alkották.

Egyelőre tisztázatlan az a mechanizmus, hogy mely gének befolyásolják az elhízást, írják a szerzők. "Eredményeink azt mutatják, hogy a két gén kölcsönhatásba léphet, azt sugallva, hogy a fiziológiás útvonalak, amelyekben mindkettő érintett, valamilyen módon összefügghetnek."- írták.

"A testsúlycsökkentő műtéteknek a BMI értékekre gyakorolt hosszú távú hatékonyságának friss adatai azt sugallják, hogy a legtöbb betegnél a BMI érték jelentősen a műtét előtti értékek alá csökken, bár egyes betegek visszahíznak és ismét súlyosan elhíznak."- foglalják össze a szerzők. Ez az alcsoport genetikai hajlamot hordozhat az elhízásra, amely legyőzi a bypass műtét hatásait. "Az ilyen hajlamosító gének azonosítása tehát fontos lehet az olyan betegek azonosítására, akiknél magas a műtét utáni visszahízás kockázata. Ezek a vizsgálatok a "műtéti genetika" kutatásának első kísérletei, a farmakogenetika fejlett területével párhuzamosan, ahol genetikai információkat használnak fel a kezelésre adott egyéni válasz megjóslására."