Egészségügyi hírek

Tanulunk-e a filmekből?


Vészhelyzet, Grace Klinika, Dr. House - bizonyára mindenkinek van olyan ismerőse, aki bizonyos estékre, a kedvenc kórház sorozata időpontjára nem tervez programot, vagy éppen rögzíti azt, nehogy lemaradjon akár egyetlen epizódról is. De nem újkeletű a dolog, hiszen a még a negyvenes korosztály is jól emlékszik a Kórház a város szélén csehszlovák filmsorozatra vagy éppen dr. Brinkmannra a Feketeerdő Klinikáról.

Mi a kórház és orvos-sorozatok népszerűségének titka, és vajon segítenek-e abban, hogy a nézők jobban odafigyeljenek egészségükre, vagy éppen elmenjenek szűrővizsgálatokra?

A kórházsorozatok egy olyan világot mutatnak be, amelyet nem ismerhetünk közelről, és a helyzet különlegessége, hogy nem is szeretnénk testközelből megismerni. Vonz a műtők csillogó világa, a szirénázó mentőautókkal érkező tömegbaleset sérültjeinek diagnosztizálása, de közben bízunk benne, hogy mi ezt soha nem fogjuk személyesen megismerni, átélni. A naponta több órát műtőben töltő, életeket mentő orvosokat egyfajta misztikum övezi, ugyanakkor tudjuk, hogy a mindennapokban ők is a hétköznapi emberek életét élik: családjuk, párkapcsolatuk van, szeretnek, csalódnak, mint bárki más.

Az orvosok bizonyára sokszor mosolyognak - vagy éppen bosszankodnak - amikor egy-egy epizódban szakmai bakit fedeznek fel, de ez semmit sem von le a laikus nézők szórakoztatásából, hiszen ők számos betegségről, kezelési módról éppen ebben a mesterséges környezetben találkoznak először.

Bizonyosan vannak olyanok, akik a dialízisről, mint vesepótló kezelésről a Jóban-Rosszban Pongrácz főorvosa, a Vészhelyzet Carter doktora vagy éppen a Született feleségek Susanja kapcsán találkozott először. A kép persze idilli, Pongrácz főorvos mára már transzplantált beteg, aki élődonoros transzplantációja során lányától kapta új veséjét, Carternél is sikerült a veseátültetés, Susan sorsát nézők még nem ismerhetik, de ő is túl van már az első dialízis kezelésén.

"A személyesség meghatározó ezekben a sorozatokban, hiszen a figurák szerethetők és már-már családtagok. Lehet velük azonosulni, izgulni a dolgaikért, úgy pletykálni róluk, mint a szomszédról. És észre sem vesszük, hogy közben mennyi új információ szórnak szét a nézők között, és merre irányítják a figyelmüket" - avatott be a szakmai részletekbe Both András, színművész, az RTL Klub hangja és a közelmúltban elindult Nemzeti Vese Program nagykövete.

"Ha azt nézzük, hogy ezek a sorozatok nagyon nézettek és sikeresek lettek a saját közegükben és jónéhány díjat bezsebeltek már, akkor nagy csalás nem lehet bennük. Az emberek hamar elfordulnának, ha kozmetikázott képet látnának. Valódi betegségeket, valódi emberi pillanatokat kell közvetíteniük" - véli András, aki közelebbről is ismeri a kórházak és műtők világát, hiszen két vesetranszplantáció után most ismét teljes életet él.

"Bevallom - talán éppen azért, mert 17 éve dolgozom egy az egészségügy területén működő cégnél - különösen kedvelem a  kórházsorozatokat. A sorozatok sokkoló tanulsága, hogy hányféle betegség létezik a világon, ugyanakkor az emberben kialakítanak egy kis "egészséges" hipochondriát: az epizódban éppen körbejárt betegség minden tünetét hajlamosak vagyunk saját magunkon észlelni" - mondta Fazekas Mária, a Nemzeti Vese Program szóvivője.

"Többnyire reális képet alkotnak, hiszen a forgatókönyvírók munkáját segítő szakértők is azokat a betegségeket helyezik előtérbe, amelyek sokakat érinthetnek. A dialízis kifejezés sok laikus számára talán éppen e sorozatokból vált ismertté. Ma Magyarországon minden vesepótlásra szoruló beteg hozzájuthat az életben tartó kezeléshez, és amennyiben a vizsgálatok szerint alkalmas transzplantációra, úgy már csak a megfelelő donorszervet kell megtalálni" - tette hozzá a kommunikációs szakember.

Bár az orvosok többsége időhiány miatt valószínűleg nem nézi a sorozatokat, abban mindenki egyetért, ha ezeknek a sorozatoknak az is eredménye, hogy néhány százalékkal emelkedik a szűrővizsgálatokon megjelenők száma, és így a szakemberek idejében felismerik és kezelni tudják a  betegséget, akkor már "megérte".

www.vesebetegseg.hu


Veseelégtelenség

Vesebetegségről beszélünk, ha a vesék eredeti funkciójukat nem képesek teljes mértékben ellátni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről. A krónikus veseelégtelenség következménye lehet a vesék hosszú idő alatt kialakuló fokozatos funkciócsökkenésének, vagy egy hirtelen bekövetkezett veseelégtelenségnek (ún. akut veseelégtelenség). Krónikus veseelégtelenségben a vesék visszafordíthatatlanul károsodnak.A krónikus veseelégtelenséget előidéző tényezők közül már számosat ismerünk, melyek közül a leggyakoribbak a cukorbetegség, a krónikus vesegyulladás (glomerulonephritis) vagy a magas vérnyomás, valamint az érkárosodás.

Eddigi bejegyzések

Sultan ( 50 éves férfi ) Budapest , 2 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2008. július 29. 9:37

Történet: Ha az ember beteg és közel áll a halálhoz, képes átértékelni mindent. Az életet, a hitet és mindent amit addig nem vett észre. Bármi történt a múltban, legfontosabb a megbocsátás azoknak, akik elbántak velünk betegségünk idején. Én itt és most bocsájtok meg szívből a volt feleségemnek, aki akkor hagyott magamra, amikor a legelesettebb voltam!. Köszönöm, hogy leléptél, különben nem lenne most ilyen gyönyörű és szerető családom!!! Isten áldjon mindenkit!!!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, étvágytalanság, fáradtság, levertség, rossz közérzet
Húgyrendszer:
gyenge vizeletsugár, kevés vizelet, nehezen induló vizelet
Ideg-, csont- és izomrendszer:
izomgyengeség, szédülés
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, szapora légzés, szapora szívműködés, szívritmuszavar
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), hát fájdalom, ingerültség, rossz közérzet, vérzékenység
Húgyrendszer:
kevés vizelet, vizeletrekedés
Kórház, rendelő: Semmelweis Transzplantációs és Sebészeti Klinika (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Myfortic, Prograf, Medrol, vérnyomáscsökkentők, Milurit, Zocor
Alternatív gyógymódok:: AGYKONTROLL!!!!!!!!!!! Rengeteget segített mindenben!!!
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: MŰtét óta eltelt 12 év, az új élet, az új feleség és a gyönyörű óvodás korú fiam a rehabilitáció!!!

anckom ( 64 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 19. 13:20

Történet: Évek óta tartó tüneteimet háziorvosom nem vette komolyan, sőt egyenesen szimulálásként fogta fel, emiatt 2001. óta súlyos depressziós tüneteim voltak, magánéleti és munkahelyi kapcsolataim tönkre mentek. Alapos kivizsgálás után extrém magas kreatinin-szinttel azonnali dialízisre kerültem. Hét hónapig heti 3x4,5 órában dialízis kezelést kaptam, majd 2006-ban sikeres vesetranszplantációt végeztek rajtam. Vesefunkcióim rendkívül jók, köszönhetően sebészemnek és kezelőorvosomnak. Neurológiai tüneteim részben megszűntek, de a transzplantáció óta súlyos pánikbeteg vagyok, amit azonban fokozatosan, különböző módszerekkel igyekszem leküzdeni. A dialízis ideje alatt és a műtét óta is nagyon jó tapasztalataim vannak, rendkívül segítőkész és lelkiismeretes orvosokkal és ápolókkal hozott össze a sors. A műtét óta minden napnak, minden apróságnak tudok örülni és bizakodó vagyok a jövőt illetően.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a járás és mobilitás rendellenességei, a koordináció egyéb hiányossága, bizonytalan állás, egyéb és nem meghatározott kóros akaratlan mozgások, elesések, érzészavar, izomgyengeség, vagy -bénulás, izomrángás, járási nehézség, szédülés, támolygó járás, vérzés
Magatartás, felismerés, érzelem:
a külső megjelenést és magatartást illető egyéb tünetek és jelek, aggodalmasság, alacsony személyi higiénia, aluszékonyság, alvászavar, amnézia, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hallucinációk, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, írásképtelenség, -nehézség, lassultság és szegényes reszponzivitás, lehangoltság, letargia, memóriazavar, nemi vágy csökkenése, szédülékenység, személyiségváltozás, szorongás
Általános tünetek:
álmatlanság, általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, gyengeség (fizikai), idegi labilitás, ingerültség, lábdagadás, levertség, rossz közérzet, szorongás, testsúlytöbblet, vérszegénység, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr viszketés, hegesedés, körömszín változása, pörk, sápadtság, sárgás-barna foltok a körmökön, varasodó, pörkösödő elváltozások, vizenyő (arc, szem körül, has, végtagok, főleg lábfej, boka), vizenyő (boka, lábszár, lábfej duzzanata), vizenyő (különösen a szemhéj, arc, ajak és a nyelv duzzanata)
Szem:
fokozatos látásvesztés, kettőslátás, látáscsökkenés
Has és emésztő rendszer:
fokozott gázképződés, hányás, hányinger, hasi telítettség érzése, haskörfogat növekedése, haspuffadás, szellentés
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, horkolás, lábszár járásra fokozódó fájdalma, magas vérnyomás, orrvérzés, sóhajtozás, szapora szívműködés, szívdobogás érzés, terheléskor légszomj, vérzés a torokból
Húgyrendszer:
habos vizelet
Ivarszervek:
menstruáció elmaradása
Szájüreg:
szájszárazság
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, barnás elszíneződés a boka körül, bőr viszketés, bőrkiütés, bőrsérülések a vakarózás miatt, bőrszín elváltozása, fehér hámdarabkák a haj tövén, gennyes hólyagok, haj-, vagy fejbőr viszketés, hegesedés, körömszín változása, pörk, pörkösödő, varasodó elváltozás sebben, sápadtság, varasodó, pörkösödő elváltozások, vizenyő (arc, szem körül, has, végtagok, főleg lábfej, boka), vizenyő (boka, lábszár, lábfej duzzanata), vizenyő (különösen a szemhéj, arc, ajak és a nyelv duzzanata)
Beszéd, hang:
a hang elvesztése (aphonia), beszédértés zavara, elkent beszéd
Ideg-, csont- és izomrendszer:
a járás és mobilitás rendellenességei, a koordináció egyéb hiányossága, ájulás, beszéd károsodása, bizonytalan állás, csonttörés már kis erőbehatásra is, csökkent izomtónus, demencia - elbutulás, egyensúlyproblémák, elesések, érzéscsökkenés, érzészavar, izomgyengeség, izomgyengeség, vagy -bénulás, izomösszehúzódások, izomrángás, járási nehézség, koordinálatlan, gyors izommozgások, lábfájdalom, szédülés, támolygó járás, vérzés
Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, alacsony személyi higiénia, aluszékonyság, alvászavar, amnézia, boldogtalanság, fizikai erőszakhajlam, gyanakvás és kifejezett kitérési hajlam, hallucinációk, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, írásképtelenség, -nehézség, koncentráció zavar, csökkent éberség, lassultság és szegényes reszponzivitás, lehangoltság, letargia, memóriazavar, nyugtalanság és agitálás, olvasásképtelenség, -nehézség, pszichés állapot megváltozása, szédülékenység, személyiségváltozás, szorongás, viselkedés megváltozása
Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fejfájás, fogyás, gyengeség (fizikai), hőhullámok bőrpírrel, idegi labilitás, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), rossz közérzet, szorongás, vérzékenység
Has és emésztő rendszer:
alultápláltság, bélműködés változás, fokozott gázképződés, hányás, hányinger, hasmenés, szellentés
Ivarszervek:
elgennyesedő, majd kifakadó hólyagok, helyükön fájdalmas fekélyek, menstruáció elmaradása
Keringés és légzés:
fulladás-érzés, horkolás, kóros köpet, lábszár járásra fokozódó fájdalma, lassú szívműködés, magas vérnyomás, orrvérzés, terheléskor légszomj, véres köpet
Húgyrendszer:
habos vizelet, zavaros vizelet
Kórház, rendelő: Semmelweis Transzplantációs és Sebészeti Klinika (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Sirolimus, Myfortic, Prednisolon, Apo-famotidine, Aspirin-protect, Talliton Maltofer-fol, Cardura XL,Calcicarb, Kalium-ret, Lescol XL, Furosemid Estulic, Tritace, Velaxin
Alternatív gyógymódok:: Sok folyadék, kevés szénhidrát és zsír, minimális sóbevitel, rendszeres mozgás. A súlyfelesleg leadásához fülakupunktúrát vettem igénybe, valamint kedély-javítás és a pánikbetegség oldása érdekében kiskutyámmal naponta nagy sétákat teszek.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Donor

Zeró ( 59 éves nő ) Mosonmagyaróvár , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. július 13. 11:02

Történet: Másfél év után sikerült elintézni a megfelellő donort és a mütét után azonnal elindult az új vese.REngeteg kálváriát végigjártunk eddig és sajnos azt tapasztaltuk , hogy egyáltalán nincsenek a betegek és a hozzá tartozók tájékoztatva miylen lehetőségük lenen arra, hogy a saját betegükön segítsenek. A mütétig eltelt idővel is csak a rosz tapasztalataim nöttek és bizalom vesztésem a magyar egészségügyben. Könyvet tudnék irni a negativ dolgokról.
Kórház, rendelő: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr-Moson Sopron megye, Győr)
Gyógyszerek: Azonnali dializálás
Alternatív gyógymódok:: Korházi tartozkodás alatt került beültetésra a Fisztula mely a dializásáshoz van szükség.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Donor

huszattila ( 66 éves férfi ) Felsőpáhok , 2 kórtörténet | időpont: 2008. június 28. 18:26

Történet: Ami ezután következett, az egy rémálom. A korai munkábaállástól elmozdult az egész gerincoszlop,majd fejfájás, nyakfájás,azután katéterezés lágyéki aortán kersztül, majd tüdőembólia.
Végül is élek, és a diagnózis : fejlődési rendellenesség, egy érpár leszorította a vesevezetéket. Ez, mint írtam 1979-ben volt.Ma is élhető életet élek egy vesével,- lényeg a fűszermentes ételbevitel, és a napi minimum 3 liter folyadék.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fejfájás, hát fájdalom
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, szívritmuszavar
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, levertség
Keringés és légzés:
magas vérnyomás, szívdobogás érzés, szívritmuszavar
Kórház, rendelő: Esztergom Város Önkormányzat Vaszary Kolos Kórháza (Komárom-Esztergom megye, Esztergom)
Gyógyszerek: milurit, magurlit
Alternatív gyógymódok:: sok folyadék
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Pihenés, sok folyadékbevitel. Azonban nekem amikor észrevették anno 1979-ben, hogy gond van, és már kb. két éve áll a bal vesém, előtte derékfájással kezeltekés magas vérnyomással. Csak az utolsó pillanatban végezték el, az akkoriban szokásos vesefeltöltést és vették észre a zsákvesét.Én azonban nem pihentem a műtét után, hanem egy hónap után munkába álltam.