Egészségügyi hírek

Sztentet ültettek George W. Bush szívébe


Az Amerikai Egyesült Államok előző elnöke a héten esett át a szívműtéten, miután szokásos éves szűrővizsgálatai során artéria-elzáródást találtak nála.

Az érintett érszakaszba úgynevezett sztentet ültettek a Texas-i Presbiteriánus Kórházban. A beavatkozás „szövődménymentes" volt, a beteg pedig „jó hangulatban van" az operáció után – derül ki a dallas-i intézmény közleményéből.

Az elzáródást a szintén dallasi Cooper Klinikán fedezték föl, és Bush azonnal beleegyezett az orvosok által javasolt műtétbe. A 67 éves exelnök irodájának nyilatkozata szerint „készen áll a megszokott napirendhez való csütörtöki visszatérésre". „Hálás az orvosoknak, akik gondját viselték. Köszöni családjának, barátainak és honfitársainak az imát, illetve a jókívánságokat. Ezen kívül mindenkit arra bátorít, hogy járjon szűrővizsgálatokra" – áll a közleményben. 

A CNN beszámolója alapján Bush-nál 2006-ban nem találták magas vérnyomás vagy növekedett stroke-kockázat nyomát, viszont enyhe koszorúér-betegséget igen, minimális artéria-meszesedéssel együtt. Ez az állapot a későbbiekben gyulladt érfalhoz és további lerakódás képződéséhez vezethet. 

A szívgyógyászok is hangsúlyozzák, milyen fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek Bush is aláveti magát. „A szívbetegség bárkit érinthet. A kockázati tényezők csökkentésével jelentősen mérsékelhetjük a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A magas vérnyomás és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás mind növeli a veszélyt. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez a kórkép csak a túlsúlyos, egészségtelen életmódú embereket fenyegeti, akiknek más betegségeik is vannak. Ez egyszerűen nem igaz. A mi feladatunk, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a kockázati tényezőkre, azok visszaszorítási lehetőségeire, illetve az orvosi kezelés szükségességének felismerésére" – mondta Dr. Lawrence Phillips, a New York-i Langone Orvosi Központ professzora. 

„Bush sztent-beültetésen esett át, miután egy terheléses vizsgálatnál abnormális értékeket találtak nála" – erősítette meg a hírt Dr. Suzanne Steinbaum, az Amerikai Szív Társaság szóvivője. 
 


Szívbillentyű-betegségek

Mind a négy (főverőér, tüdőverőér, kéthegyű és háromhegyű) billentyű szűkülete és elégtelensége egyaránt előfordulhat, olykor kombinációban is. A billentyűbetegségek lehetnek veleszületettek, vagy szerzettek is, ilyenkor gyakran fertőzés következményei. A tünetek az érintett billentyűtől, a betegség súlyosságától függenek. Rizikófaktor a reumás lázat okozó Streptococcus okozta torokgyulladás. A műtét miatt néhány napos kórházi kezelés majd többhetes felépülés várható. Szívbillentyű betegség esetén gyakori szövődmény a szívbelhártya fertőzéses eredetű gyulladása. Szívelégtelenség is jelentkezhet, mind idült, mind heveny formában.

Eddigi bejegyzések

annika ( 58 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2014. augusztus 1. 8:02

Történet: 53 éves nő vagyok. 4 éves korom óta ismert a mitriális billentyű elégtelenség nálam . 2009-ben jeletkeztem szívcentrumban ahol IV. stádiumban lévő szivbetegségemet diagnosztizálták.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás, közönyösség, lehangoltság, lobbanékonyság, nemi vágy csökkenése, nyugtalanság és agitálás
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, lábszár járásra fokozódó fájdalma, lefekvéskor nehézlégzés, sóhajtozás, szaglászavar, szívdobogás érzés, torokfájás
Általános tünetek:
álmatlanság, általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, éjszakai izzadás, fáradtság, gyakori fertőzések, hőhullámok bőrpírrel, immunrendszer gyengülése, izzadás, kezek és lábak zsibbadása, lábfájdalom (néha csak terhelésre), testsúlytöbblet
Ivarszervek:
hüvelyi fertőzések
Fül, orr, gége:
kicsiny fül, középfülgyulladásra való hajlam
Későbbi tünetek: Szem:
látáscsökkenés
Kórház, rendelő: PTE OEKK ÁOK Szívgyógyászati Klinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Valsatran Sandoz, Concor, Xanax, Furon, Káium
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Műtéti beavatkozás 2014 szeptember

sziszi55 ( 64 éves nő ) Kápolna , 1 kórtörténet | időpont: 2011. május 7. 8:38

Történet: honnan lehet megtudni hogy valakinek szivbillentyű betegsége van? vagyis a tüneteken kivül hogyan tudják megállapitani orvosi szemmel milyen vizsgálat mutatja ki?
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai, a bőr érzéstelensége, érzészavarai, zsibbadás, hangyamászás-érzés, a köröm elválása a körömágytól, a köröm fényének elvesztése, apró, vörös elváltozások a hajas fejbőrön, nyakon , bőr alatti bevérzések, bőr viszketés, bőrszín elváltozása, fájdalmas, élénkvörös, duzzadt, meleg bőr az elváltozás alatt, fehér hámdarabkák a haj tövén, köröm berepedése, köröm törékenysége
Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom, csuklás, székrekedés, vérző aranyér
Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom, görcsök, izomgyengeség, lábfájdalom, szédülés, térdfájdalom
Keringés és légzés:
csuklás
Meggyógyult:    nem

mlizike ( 53 éves nő ) Bócsa , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2009. június 9. 9:14

Meggyógyult:    nem

SZIMONETTA ( 42 éves nő ) Budapest , 2 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2009. január 24. 20:31

Történet: MITRÁLIS PROLAPSUS SYNDROMA MAGAS VÉRNYOMAS
SZIVBILENYGYÜ RENDELLENESÉG.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fejfájás, gyengeség (fizikai), levertség, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom
Keringés és légzés:
fulladásrohamok, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, lefekvéskor nehézlégzés, magas vérnyomás, orrvérzés, szapora szívműködés, szívritmuszavar, szívverés kihagyása
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
éjszakai izzadás, izületi fájdalom, mellkasi fájdalom, soványság
Kórház, rendelő: Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. (Heves megye, Gyöngyös)
Gyógyszerek: ATENOLOL BISOPROLOL ASPIRIN PROTECT
Alternatív gyógymódok:: NEM VOLT
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: NEM VOLT

Jane Doe ( 32 éves nő ) , 3 kórtörténet | időpont: 2008. október 25. 10:05

Történet: Mitrális prolapsus, Jelenleg tüneteket nem okoz
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, szapora szívműködés, szívritmuszavar
Ideg-, csont- és izomrendszer:
zsibbadás
Gyógyszerek: Concor
Meggyógyult:    nem