Egészségügyi hírek

Sokat elárul a mániás betegségről az őrült király leveleinek elemzése

Medipress


Egy számítógépes program III. György brit király többszáz levelét elemezte, melyből kiderült, hogy az uralkodó súlyos mentális betegséggel küzdött.

A III. György őrületéről szóló 1994-es film sok mindent megmutatott a király mentális állapotáról, ugyanakkor a levelei alapján is komoly betegség körvonala rajzolódik ki. Minden jel arra mutat, hogy nem fizikai oka volt annak, hogy az uralkodó megőrült, hanem mentális. Korábban ugyanis a háború miatti nagy nyomás számlájára írták György ellentmondásos viselkedését, de úgy tűnik, hogy bizonyos mentális betegségek jegyei már azelőtt is megvoltak, hogy az ország nehéz helyzetbe került volna.

A király folyamatosan – háború és békeidőben – egyfajta „akut mániára" utaló állapotban volt, ami egy ingerlékeny, hiperaktív állapot. A modern pszichológiában ez a bipoláris depresszió diagnózisának részét képezi. A szakemberek korábban úgy vélték, hogy az uralkodó egy rendkívül ritka és nehezen diagnosztizálható örökletes betegségben, a porfíriában szenvedett. A neurológiai tüneteket okozó akut intermittáló porfiria gyakran jár dührohamokkal az egyéb fizikai tünetek mellett.

Betegsége azonban alighanem nem fizikai, hanem mentális eredetű volt. „A király nagyon másképp fogalmazott akkor, ha jól volt, mint az akut mániás periódusokban. Az utóbbi fázisok során szókincse kevésbé volt gazdag, kevesebb határozót használt. Ritkábban ismételte a szavakat, és kevésbé volt bőbeszédű" – mondja a kutatást vezető Peter Garrard, a University of London munkatársa.