Egészségügyi hírek

Sok szója, kevés spermium

betegszoba.hu


Egy fél adag szójaétel elfogyasztása csökkenti a spermiumkoncentrációt, és hozzájárulhat a férfi meddőséghez különösen elhízott férfiak esetében, derül ki a Harvard Egyetem kutatóinak közleményéből.

A szója és a spermiumok száma közti összefüggés részletei egyelőre ismeretlenek, de a szakértők azt gyanítják, hogy a szója fokozza az ösztrogén aktivitását, ami negatív hatással lehet a spermiumok termelődésére, valamint más hormonális jeleket is megzavarhat. A kutatás vezetője, Dr. Jorge Chavarro elmondta, hogy az ösztrogének, illetve az izoflavonok és a meddőség közti kapcsolat sokak érdeklődését felkeltette már. Állatkísérletekkel már bizonyították, hogy az ösztrogén negatív hatással lehet a termékenyítőképességre, ám egyelőre kevés adat áll rendelkezésre emberekkel kapcsolatban.

A mostani vizsgálatba 99 férfit vontak be, akik egy meddőségi klinikán vettek részt kivizsgáláson. Chavarro doktor szerint az eredmények alapján még korai lenne azt a tanácsot adni, hogy az emberek szokjanak le a szójatartalmú ételekről, mert ehhez még nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű meggyőző információ. A férfiakat 15 szójaalapú étellel - köztük a tofuval, tempehhel, tofu- és szójaszósszal, szalonnával, burgerekkel, szójatejjel, sajttal, joghurttal, fagyival és más szójatermékekkel - kapcsolatban kérdezték ki.

A kutatás megállapította, hogy a legtöbb szóját fogyasztó férfiak ondójában 41 millióval kevesebb spermium volt milliliterenként, mint a szóját egyáltalán nem fogyasztó férfiak esetében. A spermiumok normál koncentrációja 80-120 millió/ml. Az is kiderült, hogy a szójafogyasztás és spermiumkoncentráció közti összefüggés az elhízott és az egyébként magas spermiumszámmal rendelkező férfiak körében erősebb. A súlyfelesleggel küszködő férfiak ugyanis több ösztrogént termelnek, és a szója tovább fokozva az ösztrogénszintet, náluk valószínűleg több problémát okoz.

A közlemény a Human Reproduction júliusi online számában jelent meg.