Egészségügyi hírek

Sok kisgyermek halálát okozta Vietnámban egy vírus


Legkevesebb 81 kisgyermek meghalt és 32 588 fertőződött meg az egyébként gyakori - és általában enyhe lefolyású -, vírus okozta kéz-, láb- és szájbetegségben Vietnámban január óta, riadalmat keltve a dél-ázsiai országban - közölte pénteken a helyi sajtó.

Nguyen Tan Dung miniszterelnök pénteken felszólította a vietnámi egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatókat, hogy - az egészségügyi minisztérium vezetésével - kettőzzék meg a fertőző betegség kialakulásának megelőzésére és továbbterjedésének megakadályozására tett erőfeszítéseiket. A kormányfő szerint a kór "óriási veszélyt jelent a kisgyermekek egészségére és életére nézve".

Csak a 2011-es évben eddig több mint 32 és fél ezer megbetegedést jegyeztek fel országszerte. Vietnám déli tartományai érintettek leginkább, az esetek 80 százaléka onnan származik. A betegek számának gyors növekedése ellenére nem jelentették be a helyi hatóságok, hogy járványról lenne szó.

A lázzal, szájkörnyéken fekélyekkel, kézen és lábon bőrkiütésekkel járó betegség a hat évnél fiatalabb gyermekek körében gyakran előforduló kór. A cseppfertőzéssel - köhögéssel vagy tüsszögéssel - terjedő, fertőző vírus ellen nincs vakcina, azonban általában egy hét alatt kezelés nélkül, magától elmúlik. Súlyos esetekben agyhártyagyulladást válthat ki, ami akár idegbénulást vagy halált is okozhat.

Az elmúlt évekhez képest hirtelen, jelentős növekedés követhető nyomon a megbetegedések számában: 2008 óta összesen 10-15 ezer gyermek fertőződött meg a kórral, s évente húszan-harmincan haltak meg e betegségben.