Egészségügyi hírek

Siketséget okozhat a vashiányos vérszegénység?

betegszoba.hu


A vörösvérsejtek és a vas alacsony szintje, melyek a vashiányos vérszegénységre jellemzők, kapcsolatba hozhatók a hallásvesztéssel - derül ki egy nemrégiben a JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery című kiadványban megjelent kutatásból. Az eredmények szerint az anémiával küzdő emberekben kétszer nagyobb a halláscsökkenés esélye, mint az egészséges populációban. A vérszegénység ...

A vérszegénység a hallásvesztés két típusával mutatott összefüggést: az egyik a szenzorineurális, a másik a kombinált szenzorineurális és vezetéses halláscsökkenés. Az előbbi során a belsőfül, vagy az onnan az agy felé tartó ideg sérül, míg vezetéses hallásvesztésnél a hang vezetése nem elég hatékony a középfülhöz vezető úton. A kombinált csökkenés a kettő keveredése során jön létre.

A szenzorineurális halláscsökkenés általában maradandó, s ez az a pont, ahol visszatérünk a jelenlegi tanulmányra. Amennyiben a vashiányos anémia szerepet játszik a betegség kialakulásában, lehetséges, hogy a kórkép korrigálásával javítható a hallás is.

„Jelenleg nincs egyértelmű bizonyítékunk arra, hogy a vashiányos anémia kezelésével javulni fog a hallás" – nyilatkozta a kutatás szerzője, Kathleen Schieffer, a Pennsylvania State University College of Medicine végzős diákja. „Az eredmények csak egy lehetséges összefüggésre mutatnak rá, az ok-okozati kapcsolat nem egyértelmű." A belső fül nagyon érzékeny a vérben található anyagok szintjének változására, így lehetséges, hogy az oxigénhiány negatívan befolyásolja a belső fül működését.

A kutatók több mint 300.000 amerikai felnőttet vizsgáltak, akiket 2011 és 2015 között hallásvesztéssel diagnosztizáltak. Legtöbbjük nő, életkoruk 21 és 90 életév között mozgott, átlagosan 50 év volt.

„A populáció 1,6%-ának van átlagosan halláscsökkenése, miközben a vashiányos anémiás betegek 3,4%-ára igaz ez" – magyarázta Schieffer. A betegség típusát is figyelembe véve, a vérszegény betegek szenzorineurális kórképre való hajlama 82%-kal bizonyult magasabbnak, míg a kombinált esetén 2,4-szeresére emelkedett a rizikó.

„A vas egyértelműen szükséges a hallórendszer normális működéséhez, mint sok más szerv funciójához is" – nyilatkozta Peter Steyger, fül-orr-gégész specialista Oregonból. „Alacsony szint esetén a fül szőrsejtjei zavart szenvednek, és elpusztulnak. A többi szervtől eltérően, ha a szőrsejtek károsodnak, funkciójuk nem állítható helyre. Egy egészséges, egyensúlyban lévő diéta a teljes jólét, így a fül egészségének is a feltétele" – tette hozzá Steyger.


Siketség

A süketség oka több helyről is eredhet: belsőfül: génhiba, (magzati) fertőzés, sérülés, zajártalom, mérgezés (fülre káros gyógyszerek például), ér eredetű károsodások, daganatok, stb. A teljes hallásvesztéshez általában belső fül eredetű komponens is hozzájárul, ugyanis azok a betegek, akiknél csak a külső illetve középfülben van a probléma, ha nagyon kis mértékben is, de hallanak még valamit. Süketséget okozhat központi idegrendszeri bántalom is.

Eddigi bejegyzések

Hallani66 ( 40 éves férfi ) Kazincbarcika , 1 kórtörténet | időpont: 2015. január 5. 19:04

Történet: 38éves férfi vagyok. gyerekkorom óta fülbetegséggel küszködöm. 2001-ben orrsövény majd ezt követően bal fül műtét történt otitis miatt. aztán 2 év múlva 2003-ban orrpolip miatt. 2004--ben közepes mértékű halláscsökkenést állapítottak meg mindkét fülemen, azóta sajnos 2015-re súlyos nagyfokú ill hallásmaradvánnyá (90 ill 90 decibel alá romlott a hallásom ill a beszédértésem. 8éve hallókészülékeket viselek mindkét fülön jelenleg is nagyteljesítményű fül mögötti készüléket viselek. Készülékek viselése az utóbbi 5évben rendkivül megterheli a hallójáratot mivel zárva a hallójárat ill. rendszeres sajnos a fül folyás is. A bal fülemben folyamatosan sipoláshoz hasonlo fülzúgást hallok , kezdetben a hallókészülék ezt a fülzúgást el nyomta de sajnos az utóbbi 5 évben már a hallókészülék viselése közben is zúg a bal fülem. Jelenlegi dg: kevert tipusú súlyos nagyfokú hallásvesztés minimális hallás maradvány.
Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
beszédértés zavara
Általános tünetek:
fül fájdalom
Fül, orr, gége:
fülcsengés, fülfájás, fülzúgás, hallászavar, középfülgyulladásra való hajlam
Későbbi tünetek: Fül, orr, gége:
fülcsengés, fülfájás, fülzúgás, hallászavar, középfülgyulladásra való hajlam
Kórház, rendelő: Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fulókércs)
Gyógyszerek: Hallókészülék
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Kérdés: cochleáris implantáció szóba jöhetne e az én esetemben?

fabatka55 ( 62 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2010. április 18. 20:38

Történet: Az unokám i.u.Hypoxia gy.és i.u.Aspixia gy,születet,Distress áll, altatásos Császárral .És születése óta süket mind két fülére!
Érdekelne,hogy a méhen belüli állapot Okozhatta - a hallássérülését????
Tisztelettel várom válaszukat,és Köszönettel:fabatka
Kezdeti tünetek: Fül, orr, gége:
hallászavar
Kórház, rendelő: Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (Budapest, Budapest)
Meggyógyult:    nem

sjuditka ( 36 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. december 5. 14:10

Történet: A kedves előttem bejegyzőnek üzenem, hogy nem SÜKET, hanem SIKET!
És a cochleáris implantátum nem mindenkinek válik be, illetve sok a szövődmény, csak ezt elfelejtik közölni előre.
Természetesen, van, akinek használ.
Én SOHA nem engedném, hogy belém tegyék.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
gyakori fertőzések
Kórház, rendelő: Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: gyulladáscsökkentők,
Alternatív gyógymódok:: fülgyertya
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 58 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 4. 0:28

Történet: A süketség oka több helyről is eredhet:
belsőfül: génhiba, (magzati) fertőzés, sérülés, zajártalom, mérgezés (fülre káros gyógyszerek például), ér eredetű károsodások, daganatok, stb. A teljes hallásvesztéshez általában belső fül eredetű komponens is hozzájárul, ugyanis azok a betegek, akiknél csak a külső illetve középfülben van a probléma, ha nagyon kis mértékben is, de hallanak még valamit. Süketséget okozhat központi idegrendszeri bántalom is.
Alternatív gyógymódok:: Cochlearis implantáció. Nem teljes süketség esetén hallókészülék.
Meggyógyult:    igen