Egészségügyi hírek

Sérült a vér-gerincvelő gát ALS-ben

betegszoba.hu


Mind a korai, mind az előrehaladott stádiumú amiotrófiás laterál szklerózisban (ALS) károsodott a vér-gerincvelő gát működése a motoros idegsejtek területén egérmodellben - derítették ki a Dél-Floridai Egyetem Öregedési és Agy-megújulási Központjának kutatói. Cikkük a PloS ONE online számában jelenik meg.

Az ALS az agyi és gerincvelői motoros idegsejteket érintő progresszív neurodegeneratív - az idegsejtek elfajulásával járó - betegség. Az ereket bélelő érbelhártya sejtekből álló vér-agy gát és vér-gerincvelő gát felel a vér és a központi idegrendszer közti anyagcseréért. Károsodása esetén olyan nemkívánatos anyagok és immunsejtek kerülhetnek ki az érpályából az idegsejtekbe, melyek károsítják a sejtek működését.

Dr. Svitlana Garbuzova-Davis, a kutatás vezetője elmondta, hogy kísérleteik során megállapították, hogy az ALS-es betegek vér-gerincvelő gátja nem jól működik a nyaki és az ágyéki gerincvelő területén, méghozzá nemcsak előrehaladott stádiumban (teljes alsóvégtagi bénulással), hanem már a kezdeti tünetek (tremor, súlyvesztés és a alsó végtagok feszítésének csökkenése) megjelenésekor is. Azt azonban még nem tudni, hogy ez a károsodás következménye, vagy okozója-e a betegségnek.

A központ igazgatója, Dr. Paul R. Sanberg szerint ha eredményeik emberben is beigazolódnak, az új utakat nyithat meg a kezelésben. Előtérbe kerülhetnek azok az eljárások, melyek a vér-gerincvelő gát kijavításával hatnak. A mostani kísérlet a központ egy korábbi kutatásán alapult, melynek során elektronmikroszkóppal megállapították, hogy sérültek az ALS-es egerek hajszálereit bélelő sejtek, illetve vizenyőssé vált környezetük.

Most, kék színű festékanyag befecskendezésével a morfológiai elváltozás mellett a funkcionális károsodást is sikerült kimutatni. Emellett csökkent Glut-1 (cukorszállító molekula) és CD146 (immunológiai jelzőmolekula) kifejeződést találtak az ereket bélelő sejtekben, ami szintén az érkárosodást támasztja alá.