Egészségügyi hírek

Robotkar mentheti meg a stroke-os betegeket


Egy robotkarral való kézfogás új lehetőséget biztosít a stroke-betegek felépüléséhez, hogy újból megtanulhassák használni a karjukat.

Kutatók a "Braccio di Ferro", azaz a Fémkéz nevezetű robot 10 betegen való próbavizsgálatáról írnak a BioMed Központ szabadon hozzáférhető Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation folyóiratában.

Elena Vergano, az olszországi Genova Egyetem kutatója az Olasz Technológiai Intézet egy kutatócsoportjával dolgozott együtt, hogy kifejlesszék a robot segédeszközt. "Előzetes eredményeink alapján minden rendben halad és a teljesítmény terén statisztikailag lényeges előrelépés történt. A  jövőbeni vizsgálatoknak meg kellene erősíteniük, hogy a robotasszisztált fizikoterápiás kezelések gyakorlati eredményeket hoznak a mindennapos tevékenységekben" - mondta el a kutatónő.

A robot az asztal felett 8-as alakban a helyes irányt mutatva vezeti a betegek kezét, míg a helytelen mozdulatoknak bizonyos mértékben ellenáll. Ez az interaktív támogatás lehetővé teszi a váltakozó szintű segítséget, arra buzdítva a betegeket, hogy újra megtanulják használni a karjukat.

Vergaro elmondásai szerint "a stroke túlélői abnormális mozdulatokat tesznek karjukkal, például a vállukat használják karjuk megemeléséhez, vagy a törzsükkel dőlnek előre ahelyett, hogy kinyújtanák a könyöküket. Az ilyen helytelen mozdulatok korlátozhatják őket a magasabb szintű mozgás képességek elérésében és a rossz mozdulatok újbóli használatához vezethetnek. A helyes mozdulatok bemutatásával a robot segíteni tud az alany mozgatórendszerének a kívánt mozdulatok tapasztalat utáni megtanulásában."