Egészségügyi hírek

Ritka alvási rendellenességet okozhatnak a növényvédő szerek


Ritka alvási rendellenességet idézhetnek elő bizonyos növényvédő szerek, fejsérülések, de még a dohányzás is, amelyek során a beteg álmában rugdos és ütöget.

A felnőtt lakosságág mintegy 0,5 százalékánál fordul elő az úgynevezett REM alvási magatartás zavar. Az ilyen betegekre jellemző, hogy a REM, vagyis a gyors szemmozgásos alvási szakasz során nincs normális izomtónusuk, ami ahhoz vezet, hogy az álmok hatására össze-vissza kezdenek mozogni. Az ilyen akaratlan mozgások akár erőszakosak is lehetnek, ezért a partnerében is kár tehet a beteg.

"Eddig nem tudtunk sokat a kockázati faktorokról, csak azt ismertük, hogy ez a betegség gyakoribb az idősek és a férfiak körében" - mondta Ronald B. Postuma, a kutatás vezetője, a montreal-i McGill Egyetem és Egészségügyi központ kutatója. "Mivel ugyanis ez egy ritka betegség, nehéz volt elegendő betegtől információkat gyűjtenünk. Ebben a tanulmányban azonban 10 ország 13 intézményével dolgoztunk együtt, hogy teljes képet kapjunk a kórról". A betegség egyébként a Parkinson-kór és más neurodegeneratív betegség előfutára is lehet.

A kutatás során a tudósok 347 beteg és 347 egészséges ember adatait vetették össze. Az eredmények vegyesek voltak. Míg a dohányzás védőfaktornak bizonyult a Parkinson-kór kapcsán, ugyanakkor a dohányosok körében nagyobb eséllyel alakult ki a REM alvási magatartászavar. A kávéval is ugyanez volt a helyzet, a Parkinson-kórral szemben védő hatású lehet, míg ennek a betegségnek növelheti a kockázatát. A növényvédő szerekkel kapcsolatban azonban azt találták, hogy egyértelműen növelik az alvási rendellenesség kockázatát.

 A tanulmány az American Academy of Neurology oldalán jelent meg.