Egészségügyi hírek

Prosztatarák-szűrési program

betegszoba.hu


A prosztatarák miatti halálesetek száma a várt mérték felére esett vissza Tirolban, miután bevezették a korai felismerésre irányuló programot, jelent meg a BJU International urológiai szakfolyóiratban.

A program 1988-as bevezetése óta az érintettek csaknem 87 százalékát legalább egyszer megvizsgálták. 2005-re a rákos halálesetek száma visszaesett 54 százalékkal. Ausztria többi részén - ahol nem vezették be a programot - ez az arány mindössze 29 százalék. Arra nincs bizonyíték, hogy az ingyenes teszt bevezetése előtt a trendek jelentősen eltértek volna egymástól.

"A prosztataspecifikus antigén (PSA)-tesztet 1988-ban indították útjára Tirolban, 1993 óta pedig minden 45 és 75 év közötti férfi számára térítésmentesen elérhető, továbbá 40 év alatt azoknak, akiknek a családjában előfordult ilyen megbetegedés" - magyarázta a fő szerző, Goerg Bartsch professzor az Innsbrucki Egyetemről. "Eredményeink azt sugallják, hogy az ingyenes PSA teszt és a díjmentes kezelés miatt jelentősen kevesebben haltak meg prosztatarákban. Az ingyenes kezelés általában a szerv műtéti eltávolításából állt. "A programot széles körben reklámoztuk, melynek hatására rengetegen jöttek el a szűrővizsgálatokra. A tiroli lakosok nagyon fogékonyak a megelőzéssel kapcsolatos programokra."

"A program bevezetése előtt a prosztatarák halálozási aránya Tirolban hasonló volt, mint az ország többi részén. Azóta évente átlagosan 7,3 százalékkal esett vissza, az Ausztria többi részén mért 3,2 százalékhoz képest. Az életkorral összefüggő prosztatarákkal kapcsolatosan is fontos felfedezést tettek. Ausztria-szerte növekszik a 80 év felettiek halálozási aránya ebben a betegségben, de ugyanez nem mondható el Tirolról, jelentette a társszerző, Byle professzor a Nemzetközi Rákutató Ügynökségtől. "Ez azt jelzi, hogy a tiroli szűrőprogram a betegség korai stádiumában jelzi a betegséget, amikor még hatékonyabban lehet kezelni, és csökkent a kiújulás lehetősége."

Sajnos akad még megoldásra váró probléma a szűrővizsgálat néhány vonatkozását tekintve. Például, hogy a PSA teszt nem minden esetben hatékony.

"A halálesetek csökkenése minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a korai stádiumban felfedezett betegség hatékonyabban kezelhető. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a szűrés csak az első lépés az optimális kezelés felé."