Egészségügyi hírek

Pókháló módjára készítettek vérereket


A test bizonyos részeinek formálódása a pókok hálószövési folyamatához hasonlít - állapították meg az University College London kutatói, akik őssejtek és polimerek keverésével figyelték meg a párhuzamot.

A tudósok úgy vélik, hogy a technológia ismerete minden eddiginél hatékonyabbá teheti az átültetésre szánt szervek megalkotását. Ennek bizonyítására vérereket állítottak elő egerek számára. A laboratóriumi szervelőállításra több módszert is alkalmaznak. Az egyiknél egy szintetikus vázra építik a beteg saját sejtjeit, s ezt ültetik be a szervezetbe. Néhány páciens már ilyen húgyhólyaggal él. Másik módszer egy halott testéből kiemelt szerv megtisztítása a negatív sejtektől, amelynek a végén ugyancsak egy fehérjeváz marad, amelyre ráépíthetőek a beteg sejtjei. Így sikerült már új légcsövet előállítani. 

A londoni szakértők által felfedezett „elektrospinning" technológia áthidalja a fehérjevázra történő sajátsejt-építés nehézségeit, mert a sejtek eleve bekerülnek a befogadó testébe. A beavatkozás egy sejteket és polimereket tartalmazó vegyülettel kezdődik, amelyben egy 10 000 voltos elektromos tű segítségével rajzolódik ki a szál. „Úgy tudtuk formázni ezt a sejtekből és polimerekből álló szálat, mint ahogy a pók a hálóját" – magyarázta Dr. Suwan Jayasingh. „Matracszerű vastagságot sikerült elérni, amibe rögtön beágyazhatóak a további sejtek" – tette hozzá. 

Az elektrospinning technológiával a szálak forgástengely mentén történő keresztöltésével vérereket sikerült létrehozni úgy, hogy a tengely félig alámerült az élő sejtek táplálására szolgáló folyadékba. A Small című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján három elkülönült rétegből álló vérereket tudtak megalkotni. 

„Jelenleg nincs olyan módszer, amellyel szervet lehetne létrehozni. De ezzel a technológiával lehetőség nyílik a hibásan működő szerv javítására" – tette hozzá Dr. Jayasingh. Elképzelése szerint például egy szívroham után lehetne rehabilitálni vele a szívet. 


Vészes vérszegénység

A vészes vérszegénység a vörösvértestek számának csökkenése a B12-vitamin felszívódási zavara miatt. A B12-vitamin szükséges a vörösvértestek termeléséhez. A B12-vitamin felszívódási zavarát az ún. intrinsic faktor hiánya okozza. A kezelés rendszerint teljesen megoldja a betegséget. Súlyos szövődményként említendő a gyomorpolip, gyomorrák, a gyomor karcinoid tumora. A kezelés késlekedése maradandó idegkárosodáshoz vezethet.

Eddigi bejegyzések

annusz08 ( 34 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2008. szeptember 17. 9:25

Történet: Folyamatosan szedtem a Cellint. Már pár hét után jelentős javulást éreztem.
Kezdeti tünetek: Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám, vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aktuális események részleteinek elfelejtése, alvászavar, ingerlékenység
Gyógyszerek: Vérképzők, B vitamin kúra
Alternatív gyógymódok:: Cellin http://www.energylife-world.com/regisztracio
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Egészséges életmód

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 17. 1:02

Történet: A vészes vérszegénység a vörösvértestek számának csökkenése a B12-vitamin felszívódási zavara miatt. A B12-vitamin szükséges a vörösvértestek termeléséhez. A B12-vitamin felszívódási zavarát az ún. intrinsic faktor hiánya okozza.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
bizonytalan állás, mélyínreflexek hiánya, pozitív babinski-jel
Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, kezek és lábak zsibbadása
Has és emésztő rendszer:
hasmenés
Szájüreg:
ínyvérzés, nyelv szárazsága, nyelvfájdalom, szájzug berepedése
Keringés és légzés:
légszomj, szaglászavar, szapora szívműködés
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság
Magatartás, felismerés, érzelem:
személyiségváltozás
Gyógyszerek: Havonta B12-vitamin injekciók.
Alternatív gyógymódok:: Kiegyensúlyozott étrend (benne folsav, vas, C-vitamin).
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A kezelés rendszerint teljesen megoldja a betegséget. Súlyos szövődményként említendő a gyomorpolip, gyomorrák, a gyomor karcinoid tumora. A kezelés késlekedése maradandó idegkárosodáshoz vezethet.