Egészségügyi hírek

Paradicsomleves a terméketlenségre

betegszoba.hu


Úgy tűnik, a naponta fogyasztott paradicsomleves növeli a férfiak termékenységét.

A Portsmouth-i Egyetem egyik kutatócsoportja a paradicsom vörös színanyagának, a likopin nevű karotinoid hímivarsejtekre gyakorolt hatását tanulmányozta. Vizsgálataik során hat egészséges férfit arra kértek fel, hogy két héten át minden nap fogyasszanak el egy 400 grammos Heinz paradicsomlevest. A kísérlet alatt mintákat vettek a férfiak hímivarsejtjeiből és megállapították, hogy az ondóváladékban a likopin szintje 7-12 százalékra emelkedett a napi paradicsomfogyasztás hatására.

Bár még nem tudni pontosan, hogy milyen kapcsolatban áll a likopin a termékenységgel, ismert, hogy a terméketlen férfiaknál jóval alacsonyabb karotinoid szint mérhető. A szervezetben keletkező káros hatású szabadgyököknek is szerepe lehet a terméketlenségben, a likopin pedig ezeket erős antioxidánsként hatékonyan meg tudja kötni.

Régóta ismert az is, hogy a paradicsom csökkenti a prosztatarák kockázatát, és jobban felszívódik, ha a paradicsomot feldolgozva fogyasztják. A kutatók reményei szerint további tanulmányok kimutatják majd, hogy a terméketlen férfiakban is megemelkedik a likopin szint, ha ezt az étrendet követik.