Egészségügyi hírek

Pályázatot nyert a Csodakutya Alapítvány


Sajtótájékoztatót tartott a Csodakutya Alapítvány október 26.-án a debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) terápiás szobájában. Az eseményre a szervezet egy nyertes pályázata szolgáltatta az apropót.

Az idei tanévben három debreceni intézményben valósulhat meg állatasszisztált terápia annak köszönhetően, hogy a Csodakutya Alapítvány több mint 1,5 millió forintot nyert a Mol Gyermekgyógyító Program és az Új Európa Alapítvány pályázatán. Így a 2011/2012-es tanévben, az alábbi intézményekben kutyás élményterápián vehetnek részt a gyerekek.

  • Bárczi Gusztáv EGYMI
  • Thaly Kálmán úti óvoda
  • Kemény Zsigmond úti óvoda

Az alapítvány elnöke Fábiánné Mile Alíz elmondta, nagyon nagy segítség a megnyert összeg, azonban nagyrészt a terápiák költségét fedezi. A kutyák gondozási, állatorvosi költsége,a képzésükhöz szükséges eszközök így is évi több százezer forinttal terhelik az alapítvány igen szűkös kasszáját. A megnövekedett igények miatt kívánatos lenne a kutyák számának növelése, ez azonban további költséggel jár. Ezért szükség lenne olyan támogatókra, cégekre, akik lehetőség szerint anyagi, vagy tárgyi  segítséget nyújtanának a kutyusok tartásában.

Ábelné Oláh Andrea a Bárczi Gusztáv EGYMI tagozatvezetője elmondta a tavalyi tanév tapasztalatai azt mutatták, példaértékű fejlődés érhető el a gyerekeknél, az állatasszisztált terápia segítségével. Az intézménynek azonban nagy kihívás előteremteni a terápiához szükséges anyagi támogatást. Azonban anyagiakban megfizethetetlen az, amikor a legvisszahúzódóbb, legkevesebb motivációval bíró gyermek is szívesen végez el egy feladatot. És olyan feladatok elvégzésében fektet nagy energiákat, amit kutya közreműködése nélkül meg sem próbálna.

A Csodakutya Alapítványnál nagy hangsúlyt fektetnek az önkéntességre. A sajtótájékoztatón Koch Wendy Mária a szervezet önkéntes koordinátora is felszólalt. Beszédében kifejtette milyen feladatok várnak az alapítványnál azokra, akik szeretnének önkéntes tevékenységet végezni. Kiderült az is, hogy a szervezetben jelenleg négy olyan kutya dolgozik, akik felvezetőikkel együtt maguk is önkéntesek. Ez hatalmas idő, energia ,és anyagi befektetés a kutyás önkéntesek részéről.

Az esemény díszvendége Döme (golden retriever) a Csodakutya Alapítvány egyik négylábú segítője volt. Ü képviselte társait,és azt,hogy mennyire szükség van a segítségre, és hogy egy jelentősnek mondható  anyagi bevétellel járó pályázat is csupán csepp a tengerben, hiszen nem fedi le mindazokat a költségeket, amelyek ahhoz szükségesek,hogy minél több gyermek arcára mosolyt csaljanak,és reményt jelentsenek a Csodakutyák.

Segítse ön is a Csodakutya Alapítvány munkáját adója 1%-ával, hogy a csodakutyák is segíthessenek Adószám: 18998083-1-09