Egészségügyi hírek

Öt fájdalmas tény, amelyet tudond kell!

betegszoba.hu


Mindenekelőtt szögezzük le: a fájdalom, bár nem kellemes, de normális dolog. Mégis, a Journal of General Internal Medicine-bena múlt hónapban megjelent áttekintés szerint a tudósok ma sem mindig tudják biztosan, mikor milyen eszközöket, szereket kellene használni az egyes betegek fájdalmának csillapítására. Tulajdonképpen tehát mi a fájdalom, és miért szenvedünk tőle?

Világszerte milliók szenvednek krónikus vagy visszatérő fájdalomtól. Példának okárét 25 millió amerikainak van migrénje és minden hatodiknak köszvénye. A globális "fájdalom-ipar" évente 50 milliárd dollárt fordít orvosságokra - ennek ellenére a krónikus fájdalmat kevés gyógyszer mulasztja el igazán hatékonyan, míg a morfium és más narkotikumok függőséget okozhatnak. 

Fájdalmat akkor érzünk, ha az idegvégződések elektromos jelet küldenek az agyba. Erre válaszként az agy fájdalomcsillapítót, azaz endorfint szabadít fel, és válaszreakciót hoz létre, amely lehet pillanatnyi és fizikai vagy hosszan tartó és érzelmi is. Ezen túl azonban a tudományos megértés fájdalmas homályba vész. 

Íme, ami biztosan tudható: 

1. A tudósok nem értik a fájdalmat.

Ha fáj valami, arról tudomásunk van. De ha a tudósok többet tudnának a fájdalom természetéről, többet tudnának segíteni. Az American Academy of Pain Medicine szerint a fájdalom "egy kellemetlen érzés és az erre adott érzelmi válasz". Néha a fájdalmat valamilyen sérülés okozza, néha azonban sérült idegek, amelyeket sokkal nehezebb pontosan megállapítani. A fájdalom összetett dolog: érzelmek, kultúra, tapasztalat, lelkiállapot és érzések komplex keveréke. 

2. A krónikus fájdalom leszűkíti az agyat

A krónikus fájdalom fizikaliag és lelkileg is nagyon legyengít. Ilyenkor az ember semmi másra nem képes koncentrálni, csak a fájdalomra. De ez csak a történet egyik fele: 2004-ben tudósok kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akiknek krónikus hátfájásuk volt, 11 százalékkal kisebb volt az agyuk, mint egészséges társaiknak. Biztos magyarázat nincs erre a tényre, elképzelhető, hogy a megnövekedett stressz az oka, amellyel a fájdalom alatt együtt kell élni, és amely elfárasztja a neuronokat. 

3. A migrén és a szex együtt jár

Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy a migrénes betegek szexuális vágya 20 százalékkal nagyobb volt, mint a tenziós fejfájásban szenvedőké. A tanulmány szerint a szexuális vágyat és a migrént is ugyanaz az agyi vegyi anyag gerjeszti. A kapcsolat további vizsgálata jobb kezelésekhez vezetne - legalábbis ami a migrént illeti. 

4. A nők több fájdalmat éreznek

A nőknek több idegvégződése van, mint a férfiaknak. Példának okáért: a nők arcbőrén 34 idegszál fut négyzetcentiméterenként, míga férfiakén csak 17. A nők életük során több fájdalmat éreznek, mint a férfiak, ráadásul a testük több területén és hosszabb ideig.  

5. Bizonyos álatok nem éreznek fájdalmat

Egy idei kutatás szerint a csupasz hím patkány nem érzi sem a sav marását, sem a chilipaprika csípését. Ha a kutatók megfejtenék, miért nem, azzal nagy lépést tehetnének az újfajta emberi fájdalpomcsillapítók előállításának terén is. 

Mit tehetünk? A testmozgás kiváló gyógyszer mindenféle fájdalom ellen. Egy olasz tanulmány arról számolt be a Cephalalgia májusi számában, hogy egy kísérlet során azok az irodai dolgozók, akik két-három óránként fizikai gyakorlatokat végeztek, nyolc hónap múlva fej-, váll- és hátfájdalmaik 40 százalékos csökkenéséről szémoltak be, és feleannyi fájdalomcsillapítót szedtek. Azaz a fizikai aktivitás minden formája, a legegyszerűbb életformaváltás - akár már napi háromszor 10 perces séta is segíthet a fájdalom csökkentésében és a fájdalomcsillapítók szedésének visszaszorításában.