Egészségügyi hírek

Összefügg a szója és a férfiak spermaszáma?


Előzetes felmérések szerint akár napi fél tál szója jelentősen csökkentheti a spermák számát. A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, a gyermeket tervező férfiak ehetnek-e szója alapú ételeket.

A szóját tartalmazó ételekben nagy mennyiségű izoflavon van, azaz olyan vegyület, mely az ösztrogén hatását idézi elő a szervezetben. Éppen ezért a menopauza fázisában lévő nők hőhullám ellen több szóját fogyasztanak. Kutatások kimutatták, hogy az ösztrogén szerű vegyületek nagy hatással vannak a férfiak szervezetére; és korábbi állatkísérletek is arra utalnak, hogy a szója alapú ételek csökkentik a férfiak nemzőképességet.

Szójával kapcsolatos kutatások

Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatója és kollégái meddőségüket kezelni vágyó párokat vizsgáltak.

A kapott adatok elemzése alapján kimutatták, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta csupán fél adag szója alapú ételt ettek - ami körülbelül fél szójaburgernek felel meg - 65 millió spermájuk van egy milliliterben átlagosan, negyven százalékkal kevesebb, mint azoknál, akik nem esznek ilyen ételeket. Azok, akiknél ez a szám kevesebb, mint 20 millió, már meddőnek tekinthetőek.

Kutatók szerint a szója-izoflavonok, azáltal, hogy a spermatermelést előidéző egyéb hormonális jeleket gátolják, csökkenthetik a spermák számát. További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a szója által kiváltott spermacsökkenés valóban kockáztatja-e a nemzőképességet.

Néhány szakértő azonban kételkedve figyeli az új eredményeket. Stephen Barnes, az Alabamai Egyetem toxikológusa szerint korábbi vizsgálatok során azt találták, hogy a felügyelet melletti izoflavin bevitelnek semmilyen hatása sem volt a spermákra.

Chavarro eredményei ellentmondanak a korábbi tapasztalatoknak. "Nem illik bele az eddigi  kísérletekbe, ez persze nem azt jelenti, hogy téved" - mondja Barnes.

A szójaipar szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel az ételek izoflavin tartalmát a betakarítás körülményei erősen befolyásolják, az élelmiszer fogyasztással kapcsolatos retrospektív vizsgálatok alapján nehéz egyértelmű következtetéseket levonni a szója hatását illetően.

Túlsúlyossági tényező

Chavarro elismeri, hogy a Kelet-ázsiai férfiak jóval több szóját esznek, mint a megvizsgált alanyok, mégsem válnak meddővé.

Feltételezi, hogy azért talált összefüggést a szója és a spermaszám közt, mert a vizsgálat résztvevői között sokan túlsúlyosak voltak. Magasabb testzsír százalékkal rendelkező férfiaknál nagyobb az ösztrogéntermelés.

Chavarro szerint az ösztrogént utánzó izoflavonok olyan magasra növelhetik a hormonszintet az elhízott férfiaknál, amely a sperma számára már rendkívül rossz körülményeket jelent.