Egészségügyi hírek

Obama felülvizsgálatot rendelt el a guatemalai STD-tanulmány miatt


Barack Obama amerikai elnök szerdán az orvosi kutatásokban részt vevő emberek védelmének felülvizsgálatát rendelte el, miután nemrég kiderült, hogy egy amerikai kísérlet során 1946-48-ban több száz guatemalai lakost fertőztek meg nemi úton terjedő betegségekkel.

Obama levélben kérte fel Amy Gutmannt, a bioetikai kérdéseket vizsgáló elnöki bizottság vezetőjét, hogy januárban hívja össze a testületet annak megállapítására, "hogy a szövetségi jogszabályok és a nemzetközi szabványok megfelelően védik-e a szövetségi kormány által támogatott kutatásokban részt vevő emberek egészségét és jólétét".

Obama arra is felkérte a bizottságot, hogy vizsgálja felül a guatemalai embereken az 1940-es években végzett kísérletet, ezúttal nemzetközi, köztük guatemalai szakértők bevonásával, és találkozójukat legalább egy alkalommal az Egyesült Államok határain kívül szervezzék meg. A bizottságnak az elnök utasítása szerint kilenc hónap alatt kell felgöngyölítenie az ügyet, és jelentést írnia az elnöknek.

"Bár úgy vélem, a tudományos világ óriási fejlődést ért el az emberi kísérleti alanyok védelme terén, a guatemalai eset szomorú emléke marad a múltbeli túlkapásoknak" - írta az elnök.

A sosem publikált guatemalai tanulmány idén látott napvilágot, amikor Susan Reverby, a Wellesley főiskola professzora véletlenül rábukkant az archív dokumentumokra, amelyek a hírhedt amerikai orvos, John Cutler vezetésével az 1940-es években végzett kísérletet részletezik. Cutler munkatársaival guatemalai lakosokat, köztük elmebetegeket toborzott kísérletükhöz, melynek célja az volt, hogy az akkoriban viszonylag újdonságnak számító penicillinről kiderítsék, felhasználható-e a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére. Cutler egyébként egy másik kísérlet kapcsán vált hírhedtté, amelyben 1932. és 1972. között 40 éven keresztül több száz afro-amerikai férfit figyeltek meg végstádiumú szifilisszel úgy, hogy a résztvevőket egyáltalán nem kezelték.

A kutatók először tripperrel vagy szifilisszel fertőztek meg guatemalai női prostituáltakat, majd hagyták, hogy védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesítsenek katonákkal vagy elítéltekkel. A kísérletben összesen körülbelül 1500 ember vett részt. A kutatás alatt legalább egy ember életét vesztette, bár az nem egyértelmű, hogy a halált a kísérlet, vagy valamilyen alapbetegség okozta.