Egészségügyi hírek

Nincs halálos kockázata a fogamzásgátló tablettáknak


A British Medical Journal internetes oldalán megjelent kutatás szerint azok a brit nők, akik valaha fogamzásgátló tablettákat szedtek, kisebb eséllyel halnak meg bármilyen rákban vagy szívelégtelenségben, ellentétben azokkal, akik sohasem szedtek ilyen gyógyszert.

Az eredmények némileg magasabb kockázatot mutatnak a fogamzásgátló 45 év alatti, jelenlegi vagy volt használói körében. A kiváltó ok a stressz, amelynek hatása a fiatalabb nőknél körülbelül 10 év után elmúlik. Továbbá a fiatalabb nőkkel ellentétben előny az idősebb nőknél, hogy nagyobb eséllyel esik latba a kisebb mértékű, de a szokásosnál többször felbukkanó kockázat.

1968 májusában a Royal College of General Practitioners (Királyi Háziorvosi Kamara, RCGP) kezdte el a szájon át történő fogamzásgátlás tanulmányt, a világ egyik legnagyobb folyamatos kutatását a fogamzásgátló tabletták egészségre való hatásaival kapcsolatban.

Az RCGP korábbi eredményei a fogamzásgátló tabletták használói között a magasabb halálozási kockázatot sugallták, főként a gyakoribb stroke vagy más érproblémák miatt az idősebb vagy dohányzó nők körében. Habár későbbi jelentések szerint a tabletta szedésének abbahagyásakor ezek a tünetek elmúlnak. Ez alatt az idő alatt viszonylag kevés rákos megbetegedésre találtak bizonyítékot.

A legutóbbi eredményeket az Aberdeeni Egyetem professzora, Philip Hannaford által vezetett kutatásból kapták , melyben 46 ezer önkéntes nőre vett részt, akiknek közel 40 évig kísérték figyelemmel egészségi állapotát.

Hosszabb távon az eredmények azt mutatják, hogy azok között a nők között, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, lényegesen kisebb volt a szívbetegségben vagy rákban (főleg gyomor-, méh-, és petefészekrákban) elhunytak száma.

"Sok nő számára, főleg azoknak, akik még az első generációs tablettákat szedték sok évvel ezelőtt, megnyugtatóak lehetnek az eredményeink. Azonban ezek az eredmények nem terjednek ki a mostani fogamzásgátló tablettákat szedő nőkre, mivel ezeknek a készítményeknek más kockázatai vannak" - mondta Hannaford. A szakértők kihangsúlyozták, hogy a kockázatok és előnyök egyensúlya világszerte eltérő lehet.