Egészségügyi hírek

Nemzetközi összefogás a gyógyszerfüggés ellen

betegszoba.hu


Egyre aggasztóbb méreteket ölt a vényköteles gyógyszerek szükségtelen fogyasztása világszerte, amihez az is hozzájárul, hogy bizonyos pirulákat az interneten keresztül is be lehet szerezni. Az ENSZ drogellenes szerve az illegális online gyógyszertárak bezárását szeretné elérni.

Bizonyos országokban a gyógyszerfüggők száma meghaladja a heroin, kokain és amfetamin függőkét. Egy tavalyi felmérésből kiderül: négyszáz amerikai internetes gyógyszerforgalmazó közül kettő működik jogszerűen. Ha az emberek a világhálón keresztül, megbízhatatlan forrásból szerzik be az antidepresszánsokat, a fogyasztószereket és a szexuális vágyfokozókat rendkívül nagy veszélynek teszik ki magukat, mivel ellenőrizetlen összetételű szereket juttatnak a szervezetükbe, hangzott el az ENSZ drogellenes szervének bécsi konferenciáján.

A szervezet nemzetközi összefogást sürget a törvénytelenül üzemelő internetes gyógyszerforgalmazókkal szemben és állítják: csak a szigorúbb szabályzás és az érintett országok kormányainak és rendőri szerveinek az együttműködése enyhíthetné a problémát. A gyógyszerfüggők száma ugyanis mindaddig nem fog csökkeni a szervezet szerint, amíg a különböző pirulákat könnyen be lehet szerezni a világhálón keresztül, ami ráadásul anonimitást is biztosít a vásárlóknak, akik között kiskorúak is lehetnek.

Az első nemzetközi rendőri fellépésre a gyógyszerekkel jogtalanul kereskedőkkel szemben tavaly novemberben került sor, amikor kilenc országban tartottak razziát, a feltételezett terjesztőknél. A lefoglalt pirulák között cukorbetegség elleni készítmények, fogyasztószerek, szexuális vágyfokozók és haj és izomnövesztő tabletták is voltak. Az ENSZ szerint a jövőben hasonló razziák sokaságára lenne szükség, ha a kormányok el akarják kerülni a súlyos egészségügyi problémákat. 

Forrás: www.ictpress.hu