Egészségügyi hírek

Nemsokára megérkezik a férfi fogamzásgátló tabletta

betegszoba.hu


A férfiak számára tervezett, spermaképződést leállító fogamzásgátló tabletta akár 5 éven belül a patikák polcaira kerülhet.

A kutatók olyan újfajta szerrel kísérleteznek, mely megakadályozhatja az ondóvezetéket abban, hogy a spermát a herékből a péniszbe juttassa. Körülbelül tíz éve ismert, hogy néhány, a skizofrénia és magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer előidézhet ilyen hatásokat, ám ezeket nem ajánlatos férfi fogamzásgátlóként használni, mivel álmosságot és szédülést okoznak.

A londoni King's College kutatóinak sikerült elkülöníteniük egy anyagot, amely megakadályozhatja a spermák péniszbe jutását és a pumpaszerű kilökődést, az ejakulációt. 'Ha minden úgy megy ahogy tervezzük, akár 2012- re elkészülhet az új tabletta, amit naponta vagy akár pár órával a közösülés előtt lehet majd bevenni. A kutatást természetesen először állatokon majd embereken fogjuk végezni. A tabletta nem hormonokra, hanem egy bizonyos izomra hat, így ha a férfi abbahagyja a szedését, a termékenység visszaáll'-állítja Dr. Cristopher Smith, a kutatás egyik vezetője.