Egészségügyi hírek

Nem vagyunk felkészülve a klímaváltozással járó betegségekre

betegszoba.hu


A Coloradói Egyetem kutatói szerint az egészségügy globálisan nincs felkészülve a klímaváltozás okozta betegségekre. Nemcsak a mentális problémákra és a klímaszorongásra gondolnak, hanem az olyan krónikus betegségekre is, mint például a mezőgazdasági dolgozók között megjelenő vesebaj.

A New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány  a vesebetegséget hozza példának, ami már a második vezető halálok Nicaraguában és El Salvadorban, az elmúlt évtizedben Guatemalában pedig 83 százalékkal többen haltak meg benne, mint az évtized elején.

A betegség a mezőgazdasági dolgozókat érinti igazán, közülük is azokat, akik meleg és párás klímában dolgoznak.

Nem tudni pontosan, hogy miért alakult ki ez a betegség, mert nincs összefüggésben a hagyományos krónikus vesebaj kiváltó okaival, a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással. Az viszont biztos, hogy köze van a dehidratációhoz és a magas hőmérsékletnek való kitettséghez. A kutatók szerint a növényirtókkal, nehézfémekkel való gyakori érintkezés és a szegénység is a további okok között van.

A szakértők szerint minél melegebb lesz az átlaghőmérséklet, a betegség annál több területen fog megjelenni, már így is jelentettek Floridából és Kaliforniából eseteket - írja az Élő Bolygónk. 

Minél melegebb van, annál több ember érkezik a sürgősségikre szívproblémákkal világszerte. A kutatók szerint a legnagyobb kockázatot az emberi egészségre a hőhullámok jelentik.

Az Egyesült Államok egészségügye biztosan, de valószínűleg a világ többi területén működő kórházak sincsenek felkészülve a nagyobb hőhullámokra.