Egészségügyi hírek

Nem könnyű az újságíróknak, ha egészségügyről van szó

betegszoba.hu


Még a csapból is az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek folynak: a média mindent megtesz azért, hogy az amerikaiakat informálja az egészségügy aktuális kérdéseiről - azonban továbbra is úgy tűnik, sok amerikainak fogalma sincs arról, mi az egészséges és mi nem.

A Missouri Egyetem kutatói egy nemzeti felmérés tanulságaként azt szűrték le, hogy az egészségügyi témában író újságírók nem kapnak speciális képzést. Közel 400 újságíróval készítettek részletes interjút, azt próbálták kideríteni, hogy vajon hogyan küszöbölik ki az egészségügyi szaknyelvben való járatlanságukat.

A szaknyelv ismerete az Amerikai Orvosi Szervezet definíciója szerint szükséges az egészségügyi témájú hírek megértéséhez, az egészségüggyel kapcsolatos döntések hozatalához és a kezelési utasítások betartásához. "A megkérdezett újságírók közel fele nyilatkozta azt, hogy nem ismerik az egészségügyi szaknyelvet, viszont fontosnak tartják, hogy írásaikat a célközönség megértse" - mondta el Amanda Hinnant a Missouri Újságíró Egyetem kutatói. "Az újságírók számára fontos lenne az egészségügyi szaknyelv ismerete, ahhoz, hogy az olvasók precíz, hiteles információhoz juthassanak".

A felmérésben részt vevő újságírók 18 százalékának volt speciális egészségügyi-újságírói ismerete, holott átlagosan 18 éves újságírói és 7 éves egészségügyi szakújságírói tapasztalattal rendelkeztek.
"Az egészségügyi témában író újságírók szerepe az lenne, hogy segítséget nyújtsanak olvasóiknak az egészségük megőrzésében. Ugyanakkor számos olyan esettel találkoztunk a felmérés során, amikor az újságíró számára komoly nehézségekbe ütközött az információ tudományosan hiteles tartalmát megőrizni. Sokszor a túlzott egyszerűsítéssel "lebutítják" a hírt, de előfordult az is, hogy az idegen szavakkal és adatokkal telitűzdelt szöveg érthetetlenné vált.

Az újságírók a cikk érthetőségének három alappilléreként a szakértők idézését, a szakszavak mellőzését és a statisztikai számadatok kiemelését nevezték meg. Holott, a számok igazi kihívást jelentenek az olvasók számára, mondta el Hinnant. Sok amerikainak hiányzik az alap matematikai ismerete, így nem tudnak mit kezdeni a számadatokkal.

Sok amerikainak problémát okoz az orvosok utasításainak megértése, ez további egészségügyi problémákhoz vezethet. Az újságírók viszont - a tanulmány alapján - tisztában vannak azzal, hogy olvasóik mennyire értik cikkeiket. Tudják, hogy sokan azért olvasnak egészségügyi témájú cikkeket, hogy kiegészítsék a szakembertől felcsipegetett ismereteiket. "Fel kell ismernünk a média potenciálisan egészségnevelő szerepét."