Egészségügyi hírek

Nem befolyásolja az ötvenes nők memóriáját és gondolkodását a hormonpótlás


A legújabb kutatás szerint azok az 50 és 55 év közötti nők, akik hormonpótló terápiával próbálják enyhíteni a menopauza tüneteit, a kezelés következtében sem előnyt, sem hátrányt nem tapasztalnak memóriájukat és gondolkodási készségüket illetően

Egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy a hormonpótlás a gondolkodási képesség hanyatlását eredményezi 65 éven felüliek esetében, más tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a terápia fokozhatja az emlőrák, a szívbetegség és a stroke kockázatát, ugyanakkor védelmet nyújthat a csontritkulás ellen. Ezen eredmények alapján sok szakértő azt javasolja, hogy ha szükséges, a hormonpótló kezelést csak rövid távon alkalmazzák.

A JAMA Internal Medicine legutóbbi számában megjelent friss kutatásukban azonban a Wake Forest Orvostudományi Egyetem kutatói Mark Espeland vezetésével több mint 1300 nőt osztottak be véletlenszerűen vagy hormonterápiára, vagy placebo kezelésre. A hormonkezelést kapott csoportban a nők vagy ösztrogén és progeszteron kombinációt, vagy csak ösztrogént kaptak. Az utánkövetési időszakban a memóriát, a folyékony beszédet és más kognitív készségeket mérő teszteket végeztettek a résztvevőkkel telefonon keresztül.

A kutatók az eredményeket úgy összegezték, hogy az 50 és 55 év közötti nők esetében a hormonpótló kezelések nem károsították, és nem is jelentettek előnyt a kognitív készségekre nézve. A szakértők úgy vélik, hogy a hormonpótló terápia választását mindig a kockázatok és előnyök alapos mérlegelésének kell megelőznie, és a mostani kutatás azt bizonyítja, hogy a kognitív készségek megóvása nem lehet indok sem a hormonpótlás megkezdésére, sem annak elkerülésére.