Egészségügyi hírek

Napi egy aszpirin csökkentheti a terhesség alatti szövődményeket

Medipress


Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint egy olyan egyszerű dolog, mint a naponta szedett alacsony dózisú aszpirin védheti a terhes nőket egy életet veszélyeztető állapottal, a preeclampsiával szemben.

"A preeclampsia az egyik legsúlyosabb kórállapot, mely felléphet a terhesség során, s a kismama és a magzat halálával is járhat" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Kypros Nicolaides, a King’s College Hospital professzora. "Többségében azonban megelőzhető."

A klinikai vizsgálat során a 150 mg-os, napi rendszerességgel szedett aszpirint vizsgálták, mivel korábbi kísérletek során kisebb adaggal ellentmondásos eredmények születtek. Az úgy nevezett bébi aszpirin 81 mg hatóanyagot tartalmaz.

A preeclampsia életveszélyes állapot, melyet legfőképp súlyos magasvérnyomás jellemez. A kialakulásért felelős mechanizmus ismeretlen, de azonosítottak néhány rizikófaktort, mely preeclampsiára hajlamosíthat: a kórtörténetben preeclampsia fordult elő, többesterhesség, régóta fennálló magasvérnyomás és a különböző krónikus betegségek, így az egyes és kettes típusú cukorbetegség, az autoimmun és a vesebetegségek. Az ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) már jelenleg is javasolja a magas kockázatú csoportba tartozó nők számára az aszpirin szedésének elkezdését a 12. és a 28. terhességi hét között.

A kettős vak, placebo-kontrollált kísérletben körülbelül 1,600 nő vett részt. Fele-fele arányban kerültek véletlenszerűen a placebo és az aszpirin kezelést alkalmazó csoportba. A nők 13 különböző nőgyógyászati kórházból érkeztek Izraelből és Európa szerte. A kutatók a hagyományos rizikófaktorokkal kombinálva használták a magzati véráramlást, a vérnyomást és a placenta által termelt két hormont az állapot megítélésére. Megalkottak egy algoritmust, mely mindezeket figyelembe véve megállapítja, mely nők hajlamosak a preeclampsia kialakulására.

A 11. és a 14. terhességi hét között a nők 150 mg-os aszpirint vagy placebot kezdtek szedni, majd 36 hetesen vagy a gyermek érkezésekor fejezték be. Az aszpirin csoportban mindössze 13 nőnél fejlődött ki preeclampsia, míg a placebo csoportban 35 várandósnál. A kockázatcsökkenés még nagyobb volt a koraszülés esetén: a 34. hétnél korábban szülők 82%-kal kisebb valószínűséggel lettek preeclampsiások, amennyiben 150 mg aszpirint szedtek. Nem észleltek mellékhatást a vizsgálat alatt, azonban, mint minden gyógyszernél, itt is érdemes felkeresniük a várandósoknak az orvosukat az aszpirin szedésének megkezdése előtt, hiszen a gyógyszer növelheti a vérzés kockázatát.