Egészségügyi hírek

Nanorészecskékkel láthatóak a vérrögök


A Washington Egyetem kutatói olyan nanorészecskéket fejlesztettek ki, melyek a vérrögöket képesek láthatóvá tenni a spektrális CT számára.

Gregory Lanza és munkatársainak fejlesztése a gyakorlatban megkönnyítheti annak eldöntését, hogy a mellkasi fájdalommal kórházba szállított beteg tüneteinek hátterében vérrög (orvosi szóval: trombózis) áll-e. Az új eljárás kétes esetben néhány órán belül eredményre vezet, szemben az eddigi módszerekkel, szemben az eddigi eljárásokkal, melyeket legalább egy éjszakén keresztüli megfigyelés egészített ki.

Az új típusú, spektrális CT a fémeket külön színekkel jelöli, ebben különbözik a hagyományos röntgentől, illetve a CT-től, mely csak fehérben és feketében lát. Dipanjan Pan egy olyan nanorészecskét fejlesztett, mely nagy mennyiségű bizmutot tartalmaz, emiatt a spektrális CT képes detektálni. Mivel a bizmut igen mérgező, emiatt azt a szervezet zsírsavaihoz hasonló kapszulába csomagolták. A felszíni részecske membránjához olyan fehérjét kapcsoltak, mely a vérrögök fő alkotórészét, a fibrint ismeri fel.

A spektrális CT a különböző fémeket eltérő színekkel jelöli, ez megakadályozza, hogy a szervezetben lévő kalcium zavarjelet, ezáltal pedig diagnosztikai nehézséget okozzon. A műszert és a nanorészecskét eddig csak állatmodellben tesztelték, a kedvező eredmények ellenére még további vizsgálatok szükségesek.