Egészségügyi hírek

Mumpsz-járvány a Harvardon: mit kell tudni a betegségről?

Medipress


Márciusban kezdődött a mumpsz-járvány a Harvardon, s azóta 41 esetről számoltak be a hallgatók körében. Nem ez az egyetlen egyetem, ahol az elmúlt években mumpsz-járvány tombolt: az Ohio-i Állami Egyetem, az Illinois-i egyetem és az Idaho-i Egyetem is hasonló nehézséggel kényszerült szembenézni néhány évvel ezelőtt. A WebMD a járvány kapcsán William Schaffnert, az amerikai Fertőző Betegségek Alapítványának orvos-vezetőjét kérdezte a kilátásokról.

A szakember elmondta, hogy a mumpsz egy vírusos megbetegedés, amely a légzőszervrendszert támadja meg, és emberről emberre, közvetlen érintkezés útján, cseppfertőzéssel, illetve a levegőben terjed terjed. Elkaphatjuk, ha a mumpszos beteg által kilélegzett levegőt szívunk, de akkor is, ha kezet fogunk, miután az illető a szájához vagy az orrához nyúlt.

A tünetek között a láz és a nyálmirigyek fél-, vagy kétoldali gyulladásos feldagadása szerepel, de más más mirigyek is lehetnek érintettek, így a hasnyálmirigy is. Az esetek nagy részében légzőszervrendszeri tünetek is vannak. Aggasztó szövődmény az agyhártyagyulladás, illetve a heregyulladás, amely akár nemzőképtelenséget is okozhat.

A mumpsz elleni védőoltással a legtöbb gyerek találkozik, ennek hatékonyság azonban idővel csökken: 10-15 év elteltével a népesség 20 százaléka újra sebezhetővé válik a betegséggel szemben. Szerencsére azonban ha elkapják a mumpszot, a betegség általában enyhébb lefolyású.

A vírus Schaffner tapasztalatai szerint gyakran egyetemeken és főiskolákban tűnik fel, mivel itt sok részben védett fiatal találhat, akik viszonylag hosszú időn keresztül, egymás szoros fizikai közelségében vannak, így könnyen megfertőzik egymást. A járványt sokszor európai diákok hurcolják be, majd az terjedni kezd. Európa sok országában a csecsemők nem kapnak mumpsz elleni védőoltást.

A szakember szerint fontos, hogy már kisgyerekkorban megkapjuk a mumpsz elleni védőoltást. Emellett érdemes elkerülni azokat, akik mumpszosak. Egyes intézményekben MMR védőoltást is ajánlanak, ami 100 százalékos védettséget nem jelent, de segít abban, hogy kisebb esélye legyen a megbetegedésnek.


Mumpsz

A mumpsz rendkívül fertőző gyermekbetegség, de felnőttek is elkaphatják. Bár nagyon fájdalmas lehet, általában nem súlyos. Mérsékelt láz, fejfájás. Érzékeny duzzanat egyik vagy mindkét orcán a fülek magasságában, melyek 10 napig tartanak (gyulladt nyálmirigyek). A duzzanatok a fül mögé és az alsó állkapocs irányába terjedhetnek. Első jele, hogy a gyereknek rossz a közérzete. Később az arc egyik oldalán, a fül körül, alul fájdalmas duzzanat látszik – ezt a megnagyobbodott fültőmirigy (parotis) okozza. Ezt olykor igen magas láz kíséri. Néhány nap múlva a másik oldalon is megduzzadhat a gyermek arca. Ekkor a láz ismét felszökhet. A gyerek nyaka merev, fájlalja a nyakát, a torkát, és nagyon kiszáradhat a szája.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 59 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 18. 21:25

Történet: A mumpsz az egyik nagy nyáltermelő mirigy, a fültőmirigy fertőzéses eredetű gyulladása (parotitis epidemica). A kórokozó a cseppfertőzéssel terjedő mumpsz vírus. Általában oltatlan 2-12 éves gyermekeknél fordul elő, de felnőtteket is megbetegíthet. A fültőmirigyen kívül a heréket, központi idegrendszert, hasnyálmirigyet is érintheti.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a halánték vagy az állkapocs duzzanata, arcfájdalom, fejfájás, láz, torokfájás
Fül, orr, gége:
fültőmirigy duzzanata
Ivarszervek:
herefájdalom, -duzzanat, herezacskóduzzanat
Gyógyszerek: Acetaminophen tüneti kezelésként.
Alternatív gyógymódok:: Hideg- vagy melegborogatás a nyakra. Meleg sós vizes gargarizálás, diéta, fokozott folyadékbevitel jótékony lehet.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Általában jó prognózisú betegségről van szó, még akkor is, ha több szervet is érint a betegség. Élethosszig tartó védettség marad vissza. Hazánkban a védőoltást a kanyaró és a rózsahimlő elleni oltással közösen (MMR) adják két lépcsőben.