Egészségügyi hírek

Mogyoróvajjal a fogyásért? Igen!

Medipress


Heti négyszer érdemes mogyoróvajat enni, ha szeretnénk, hogy a testtömeg-indexünk csökkenjen - derül ki a University of Houston friss kutatásából.

Azok a gyerekek, akik mogyoróvajat esznek, ha nassolásról van szó, kisebb valószínűséggel híznak el, sőt: a fogyás is könnyebb számukra. A gyerekek többsége akkor nassol, ha a rendes főfogást kihagyták, a mogyoróvaj heti háromszori-négyszeri fogyasztása azonban segít abban, hogy nemet tudjanak mondani az egészségtelen, hizlaló ételekre.

“Jelenleg az elhízás a legnagyobb probléma, amivel a modern embernek szembe kell néznie. Szeretnénk azt hinni, hogy megelőzhető, de a személyes tapasztalatom az, hogy nem tudunk túl sokat tenni – egyelőre – a probléma ellen" – mondja a kutatást vezető Dr Craig Johnston adjunktus.

A kutatás során dél-amerikai származású általános iskolásokat vizsgáltak, akiknek nagy volt az esélyük arra, hogy elhízzanak. Kiderült, hogy a nassolás különösen a tinédzserkorra jellemző, ugyanakkor felnőttkorban is problémát okoz, akár extrém túlsúllyal is járhat.

A kutatásban résztvevő 270 latinó gyerek fele heti háromszor-négyszer mogyoróvajat kapott nasi gyanánt, 12 héten keresztül, majd további 12 hét kellett, amíg a módszer szokássá vált. A többiek legfeljebb heti egyszer kaptak mogyoróvajat útban hazafelé az iskolabuszon.  A mogyoróvaj egészséges, és az ember jóllakottnak érzi magát tőle.

“A probléma az, hogy rengeteg gyerek hagy ki egy főétkezést különböző okok miatt. A többség délután négy körül ér haza az iskolából, és a szülők ilyenkor többnyire még nincsenek otthon. A gyerekek ülnek a tévé előtt és esznek, esznek, amit találnak, hiszen az iskolában nem igazán ettek semmit"- foglalja össze a tapasztalatokat Dr. Johnston.

A kísérlet végén a mogyoróvajat heti többször fogyasztó gyerekek leadtak a feleslegükből, mert nem ettek össze-vissza egész este és délután otthon.