Egészségügyi hírek

Modern inzulin: kevesebb ingadozás és hízás


Sok cukorbeteg megijed, amikor orvosától azt hallja: inzulint kell kapnia. Dr. Hermányi Zsolt belgyógyász-diabetológus szerint a félelem alaptalan, hiszen az inzulinkezelés életet menthet és megóvhatja a szervezet inzulintermelő sejtjeit.

Sőt: a kutatómunkának köszönhetően modern inzulinok a korábbiaknál egyenletesebb hatásúak, sőt, segíthetnek a hízás elkerülésében is -  a szakember erről a Diabétesz Hónap nyitórendezvényén beszélt csütörtökön Budapesten a Vidámparkban.  A szervezők azért választották a Vidámpark hullámvasútját a rendezvénnyel egybekötött sajtótájékoztató helyszínéül, hogy valamennyien tapasztalják meg, milyen érzés egy cukorbetegnek, ha nem modern inzulint használ. 

Alapvető elvárás az inzulinokkal szemben, hogy állandóan megfelelő vércukorszintet tudjon biztosítani, még étkezések esetén is, a lehető legkisebb ingadozásokkal. Előny az, ha rugalmasan tud alkalmazkodni a terápia a beteg életmódjához, nem okoz kórosan alacsony vércukor-értékeket és alkalmazása nem jár testsúlynövekedéssel. Ez azért is fontos, mert sok 2-es típusú cukorbeteg eleve testsúlytöbblettel küzd - mondta dr. Hermányi Zsolt, majd hozzátette 15 évvel ezelőttig főleg állati eredetű inzulinokat alkalmaztunk, amit szarvasmarhákból és sertésekből állítottak elő. Ezek gyakran okoztak allergiát és az is gond volt, hogy a cukorbetegek növekvő száma miatt már az előállítás is egyre nehézkesebbé vált.

Később a kutatómunkának köszönhetően sikerült olyan inzulint előállítani, ami genetikailag teljesen megegyezett az emberi inzulinnal, ezek a hagyományos (humán) inzulinok. Alkalmazásuknál gyakori a vércukorszint-ingadozás és a betegek testsúlynövekedést is tapasztalhatnak.

A diabetológus szerint e problémák kiküszöbölésére fejlesztették ki a modern inzulinokat, amelyek a hagyományos inzulinok korszerűbb változatai. A modern inzulinok hatása egyenletesebb, lényegesen kevesebb a túl alacsony vagy túl magas vércukorszint által okozott rosszullétek száma. Azt is megfigyelték, hogy a modern inzulinokkal a testsúlynövekedés lényegesen kisebb mértékű a hagyományos inzulinokhoz képest. 


1-es típusú (fiatalkori) diabétesz

Az egyes típusú, másnéven fiatalkori, vagy inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, így a sejtek számára létfontosságú cukor nem tud bejutni a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és folyamatos éhségérzetet, állandó vizelési kényszert, következményesen szomjúságérzetet okoz. A hasnyálmirigy károsodás oka ismeretlen, vírusok, genetikai tényezők, valamint autoimmun folyamatok egyaránt közrejátszhatnak. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Do ( 50 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2013. november 2. 15:32

Történet: 27 hónapos kislányomnál jelentkezet az 1-es típusú diabétesz. Azt vettük észre, hogy jóval több vizet iszik a szokottnál és a pelusból időnként kiszivárog a pisi, miközben már kisbaba kora óta ilyen nem fordult elő. Néhány napon át figyeltük, mert először arra gondoltunk, talán evett valami olyat, amitől szomjasabb a szokottnál, majd arra, hogy talán egy rossz szokás van nála kialakulóban, de amikor világossá vált, hogy a gyerek nem csak iszogat, hanem a kért vizet megissza és utána nagyon hamar újra iszik, akkor azonnal felhívtam a gyermekorvosunkat, majd másnap reggel a laboratóriumba vezetett az utunk. Reggel 6,84 volt a vércukorszintje, 11 órakor tudtuk megnézni a vizeletben lévő mutatókat. Ekkor a gyermekorvosunk telefonos konzultációt folytatott a közkórházi gyermek endokrinológussal, aki azonnal berendelt bennünket a kórházba. Mire megkaptuk a beutalót és beértünk a kórházba (közben ebédelt a gyerek) 21 lett a vércukorszintje. Ezt követően egy hetes kórházi kezelés és tanulási folyamat kezdődött el, ma pedig már itthon vigyázunk a kislányunkra és az érzékeny rendszerünkre.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Gyógyszerek: Inzulin
Alternatív gyógymódok:: Megfelelő étrend, mozgás
Meggyógyult:    nem

gyongy78 ( 41 éves nő ) Tatabánya , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. július 27. 10:28

Történet: Kórkép: Inzulinreisztencia és pajzsmirigy alulműködés
Panaszaim:
Folyamatos hízás, pattanások, mensruációs zavarok, hajhullás, bőrszárasság, szomjúság
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség, tehát az inzulintermelés jóval magasabb, mert a hasnyálmirigy jóval többet termel. Ami által létrejöhet a cukorbetegség, mivel a ß-sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására. Felkerestem a mensmetis szakorvosait és ők remélhetőleg segíteni tudnak.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, pattanás
Általános tünetek:
álmatlanság, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fokozott étvágy, hajhullás, ingerültség, testsúlytöbblet, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Ivarszervek:
hüvelyszárazság, meddőség, menstruáció elmaradása
Kórház, rendelő: Mensmentis Egészségcentrum Kft. (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: metformin
Alternatív gyógymódok:: Diétás étrend Folyamatosa testmozgás
Meggyógyult:    nem

monavera87 ( 33 éves nő ) Lenti , 1 kórtörténet | időpont: 2010. május 3. 10:37

Történet: 2001. szeptemberében egyik éjszaka befulladtam. Elvittek az ügyeletre, ahol azt mondta az ügyeletes orvos, hogy anorexiás vagyok. Sohase voltam egy nádszálvékony alkat, a cukorbetegség következtében másfél hónap alatt lefogytam közel 20 kilót. Nem kívántam az ételt, csak mindig ittam.
Bevittek akkor reggel a zalaegerszegi kórházba és 38 mmol volt a vércukrom. Ekkor 14 éves voltam. Félkómába kerültem kórházba, nem sok mindenre emlékszem. 2 napi folyamatosan ment egyik kezembe az insulin másikba meg az infúzió. azt mondták az orvosok, hogy örüljek, hogy élek. Nekik nagyon sokkal tartozom. főleg dr. Buzogány Mária doktornőnek, akihez 9 évig jártam
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, rossz közérzet, soványság, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Keringés és légzés:
fulladásrohamok, magas vérnyomás, szapora légzés, szívdobogás érzés, zihálás
Magatartás, felismerés, érzelem:
hangulatváltozás, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség
Kórház, rendelő: Zala Megyei Kórház (Zala megye, Zalaegerszeg)
Gyógyszerek: Humalog insulin, nap 35 egység Lantus insulin, napi 30 egység L- Thyroxin 50 Henning tabletta Ednyt
Alternatív gyógymódok:: gyógynövény tea, shitake gomba kapszula, Diabion vitaminkészítmény, lúgusító ásványvíz
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Rendszeresen, 3 havonta járok a zalaegerszezgi kórházba felülvizsgálatra. Az orvosok nagyon lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Évente járok szemészetre, háromhavonta laborba. Gyakran járok fogorvoshoz

erika.herold ( 61 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2010. március 22. 18:02

Történet: januar vegen 2 napig ment a hasam es hanytam ejjel nappal. A mento vitt be a korhazba,legyengultem 2 nap alatt. A vercukrom 30 volt ehgyomorra. Kaptam sok infuziot.En Angliaban elek, a korhazban a vilag minden tajarol vannak ott orvosok es apolok.Le a kalappal elottuk. Gyorsan felerosodtem.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, habos vizelet, sürgős vizelési kényszer
Általános tünetek:
fokozott szomjúságérzés
Has és emésztő rendszer:
hányás, hasmenés
Gyógyszerek: aspirin 75mg disperible,simvastatin 10mg napi 1-1 tabl. lantus solostar 30 units, novorapidflexpen 3x1o iu/ml prefilled pen /naponta 4 szer inzulin/
Alternatív gyógymódok:: dieta
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: rendszeres orvosi ellenorzes es vercukorszint merese naponta 4 szer.

Kató ( 64 éves nő ) Zalaegerszeg , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 29. 14:23

Történet: Jó lenne, ha a több évtizede fennálló alapbetegség mellett megpróbálnák EGÉSZBEN látni a PÁCIENST, és adott eetben teljes egészében kivizsgálva akár rehabilitálni is úgy, hogy eközben ne a betegnek kelljen időpontokra várva sorbaállni, majd dolga végezetlenül un. alternatív módozatokhoz nyúlni.
Nem egy betegtársamtól hallom, hogy inzulinbeállításhoz SEM! fektetik be a cukorbetegt, hogyan törődnének a többi nyavajájával?!?!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, hasi fájdalom
Húgyrendszer:
sürgős vizelési kényszer
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, idegi labilitás, izomfájdalom, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), lágyékfájdalom, testsúlytöbblet, váll vájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
végtag alakváltozása, deformálódása, zsibbadás
Kórház, rendelő: Zala Megyei Kórház (Zala megye, Zalaegerszeg)
Gyógyszerek: Inzulin, vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő
Alternatív gyógymódok:: Segíts magadon az isten is megsegít, mert a kórház szart ér!
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: A kutya nem foglalkozik vele!