Egészségügyi hírek

Miért nem egyforma az arcmemóriánk?


A meleg férfiak gyorsabban és pontosabban képesek felismerni ismerős arcokat, mint heteroszexuális társaik. Ennek az az oka, hogy ők is, akárcsak a nők, agyuk mindkét felét használják - állítják New York-i kutatók.

A Laterality szaklapban megjelent kutatás a nem, a szexuális beállítottság, illetve a jobb- vagy balkezesség hatását vizsgálta arra vonatkozóan, mennyire vagyunk képesek pontosan és gyorsan felismerni különböző arcokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a homoszexuális férfiak amikor arcokat különböztetnek meg, bilaterális mintázatot mutatnak az agyukban, vagyis, mindkét féltekét igénybe veszik ilyenkor, a heteroszexuális nőkhöz hasonlóan. A heteroszexuális férfiak ugyankkor általában csak a jobb agyféltekéjüket használják az ilyen feladatok végrehajtására.

A kutatást végző pszichológusprofesszor, Jennifer Steeves elmondta: az eredmények azt mutatják, a heteroszexuális nők és a homoszexuális férfiak ugyanúgy, bilaterális módon kódolják az arcokra vonatkozó információkat - ilyenkor a két agyfélteke használata lehetővé teszi az információk gyors visszanyerését.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a balkezes heteroszexuálisok jobb arcmemóriával rendelkeznek, mint a balkezes homoszexuálisok, ami megerősíti azt az elképzelést, hogy valamely kéz dominanciája összefüggésben áll az agyféltekék működésével és a szexuális orientációval. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a balkezesek, pl. 39%-kal nagyobb eséllyel homoszexuális beállítottságúak.