Egészségügyi hírek

Mi a férfiak terméketlenségének oka?


Egy tanulmány szerint egy immunsejtekből származó faktornak az emberi spermát szabályozó szerepe van, amely a férfi terméketlenségért is felelős lehet.

A Feinstein Egészségtudományi Kutatóintézet munkatársai Yousef Al-Abed vezetésével a termékeny egészséges és a terméketlen férfiak ondómintájának vizsgálata alapján azonosítottak egy immunanyagot, amit makrofág migráció gátló faktornak (MIF) neveznek. A mintákat három-öt napos szexuális önmegtartóztatás után vették.

A kutatók a MIF szintjének meghatározásának kezdetén nem tudták, melyik minta származott a 68 termékenységi problémával küzdő illetve a 27 egészséges férfitől. Végül kiderült: a terméketlen férfiaknak vagy túl magas vagy túl alacsony volt a MIF szintjük, míg az egészségesek MIF szintje rendben volt. Ha a kutatók laboratóriumi körülmények között MIF-et adtak egészséges spermiumokhoz, a számuk lecsökkent és romlott a mozgékonyságuk.

 Dr. Al-Abed és kollegái felfedezésük után most arra keresik a választ, miként fejthetné ki hatását a MIF férfi fogamzásgátlóként. Párhuzamosan a kutatók az amerikai hatóságoktól engedélyt kaptak arra, hogy a MIF-szint meghatározásával segítsenek felderíteni a férfiak terméketlenségi gondjait. Szakértő becslések szerint a tervezett terhesség során a párok 15 százalékának adódnak fogantatási problémái. A termékenységi problémák mintegy 40 százaléka valamilyen férfi rendellenességnek köszönhető.

 A MIF az immunrendszer kulcsfontosságú molekulája. Bár 40 évvel ezelőtt azonosították, de csak mostanában fedezték fel a gyulladásban betöltött szereptét. A MIF-et azóta számos autoimmun és gyulladásos betegséggel hozták összefüggésbe - pl. a cukorbetegséggel és a szepszissel.

Al-Abed kutatócsoportja olyan molekula után is kutat, amely gátolja a MIF aktivitását. A Feinstein kutatói nemrégiben azonosítottak egy kritikus területet a MIF fehérje felszínén, amely döntő szerepű a gyulladásos válasz kialakulásában. A munkacsoport egy specifikus inhibitort (gátlószert) hozott létre, amelyet ISO-1-nek neveznek, és ehhez a gyulladást elősegítő helyhez kapcsolódni tud. A molekula a szepszis állat kísérletes modelljében drámai hatású volt: gyakorlatilag megszüntette a MIF gyulladáskeltő képességét, és az állatok így túlélték a halálos szepszist.

A szepszisben szenvedő betegeknél a MIF koncentráció 10-20-szorosa a normálnak. (Szepszis: a bakteriális fertőzésre kialakuló túlzott, potenciálisan halálos kimenetelű immunválasz.) Ha a MIF csökken, a betegek túlélési esélye drámaian nő. Évente 215,000 amerikai hal meg szepszisben, további 500,000-en azonban tűlélik a fertőzést. A kutatók nem tudják, mi az oka annak, hogy egyesek túlélik, mások belehalnak a szepszisbe.

A szakemberek szerint a túlélők gyakran szembesülnek súlyos szív-érrendszeri problémákkal. A kutatók, akik a szív funkcióit vizsgálják a szepszis alatt, a MIF-et a szívkárosodás kulcsfontosságú faktoraként azonosították. A MIF-hez kötődő ún. anti-MIF ellenanyagok szignifikánsan javították a szív teljesítményét a szeptikus sokk alatt.

 Egy dolog most már világossá vált a MIF molekula kapcsán. A gyulladásban szerepet játszó katonaként a MIF-nek más anyagok támogatására is szüksége van. "A MIF önmagában nem mérgező" - mondta Dr. Al-Abed, aki munkatársaival arra is fényt próbál deríteni, hogy mely anyagok a MIF partnerei ahhoz, hogy elvégezhesse a piszkos munkát.


Férfi meddőség

Magyarországon a népszaporulatot hátrányosan befolyásoló tényezők jelenléte miatt a pozitív családtervezésnek különös jelentősége van. Ismert adat, hogy a gyermektelen házasságért 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő, 20%-ban mindkét fél rendellenességei tehetők felelőssé, és az is, hogy a férfi termékenyítőképességi mutatók világszerte csökkenő tendenciát mutatnak. A férfi meddőség legismertebb okai: röntgensugárzás, vibrációs ártalom, toxikus növényvédőszerek (DDT), gyógyszer mellékhatások (citosztatikumok, immunszupresszív szerek), dohányzás (here és penis ereinek szűkítése), alkoholfogyasztás (direkt csírahámkárosító hatás, ejaculátum nyákosság). (sote.hu)

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 3. 23:59

Történet: Meddőségről van szó, ha a pár egy éven keresztül rendszeres védekezés nélküli házasélet ellenére sem képes terhességet elérni. A nők és férfiak 50-50 százalékban okai a pár gyermektelenségének.A férfi meddőség okai lehetnek:kevés, rosszul mozgó, életképtelen spermium (kábítószerek, egyes gyógyszerek is befolyásolják), hormonzavar, impotencia, retrográd (visszafelé irányuló) magömlés, hegesedés korábbi nemi betegség miatt.
Alternatív gyógymódok:: A kezelés a meddőség okától függ, hormonkezelés, antibiotikumok, műtét, szükség esetén lombikbébi program jön szóba.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Az ok 85-90 százalékban derül ki. Mivel a háttérben gyakran pszichés okok állnak, előfordul, hogy az első lombikbébi megszületése után, természetes úton is sikerül terhességet elérni, az eredetileg meddőnek tartott párnak.