Egészségügyi hírek

Mesemondó terápia a demenciával küzdők számára


Az Alzheimer Szövetség előrejelzései szerint 2050-re akár a tizenhat milliót is elérheti azoknak az amerikaiaknak a száma, akiknél az Alzheimer-kór, vagy valamilyen más szellemi hanyatlással járó megbetegedés diagnosztizálható.

A leggyakoribb tünetek a hangulat- és viselkedésbeli változások, a tájékozódó képesség és az emlékezet elvesztése, valamint a járásban és beszédben jelentkező nehézségek. A kezelések során használt gyógyszerek hatékonyságáról ellentmondóak a vélemények, a Missouri Egyetem kutatói azonban most egy újfajta, gyógyszermentes terápián - az úgynevezett TimeSlips-en - való részvételt javasolnak a betegeknek, ami jelentősen javíthatja kommunikációs képességeiket.

A TimeSlips egy országszerte elismert program a demenciával küzdő emberek számára, amely során a résztvevőket arra biztatják, hogy saját képzelőerejük segítségével találjanak ki, majd adjanak elő rövid történeteket, a csoportvezető pedig a narrátor szerepét tölti be. Lorraine Phillips, a Sinclair Gondozási Központ tanársegédje így nyilatkozott: "Ez a módszer segít a demenciával küzdő embereknek felvenni egymással a kapcsolatot, továbbá bátorítja a résztvevőket az aktivitásra, a képzelőerejük, alkotóvágyuk kiélésére. Nagyon hatékony módszer, és főleg azok számára nélkülözhetetlen, akik amúgy a művészetek - például a zene vagy festészet - terén nem különösebben tehetségesek."

A tanulmány során Phillips és munkatársai - Stephanie Reid-Arndt illetve Youngju Pak tanársegédek - hat egymás utáni héten, hetente kétszer egy óra időtartamban tartottak ilyen típusú foglalkozásokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a terápia után a betegek jobban ki tudták fejezni örömüket és képesek voltak kommunikációt is kezdeményezni. A javulások az utolsó alkalom után még hetekig éreztették hatásukat a betegeken.