Egészségügyi hírek

Mellrák és implantátumok: sebészeti szempontok

betegszoba.hu


Megnyugtató hírek jelentek meg azon implantátumot viselő nők számára, akik mellében daganat alakul ki. Teljes emlőeltávolítás helyett ma már sokakat lehet gyógyítani úgynevezett emlő-megtartásos beavatkozással, utóbbi a daganatos szövet műtéti eltávolítását, majd környékének besugárzását jelenti.

Az emlő megnagyobbítása az egyik leggyakoribb plasztikai beavatkozás, az Egyesült Államokban 2006-ban 329 000 ilyen műtétet végeztek. "Az ilyen műtéten átesett nők körében az emlőrák gyakorisága hasonló a többi nőéhez, azonban viszonylag kevés tanulmány foglalkozott a terápia sikerességével kapcsolatban implantátumot viselőknél." - nyilatkozta Barbara Pockaj a Rochesteri Mayo Klinika emlősebésze. Pockaj eredményeit az Amerikai Emlősebészek Társaságának kilencedik éves gyűlésén mutatta be.

Úgy tűnik, az implantátumok nem befolyásolják a betegség kiújulását. A kutatók 71 emlőrák miatt kezelésre szoruló, 1996-2006 között plasztikai műtéten átesett nőt vizsgáltak. Teljes eltávolítás akkor jött szóba, ha a tumor nagy volt, vagy többszörös tumorokat észleltek. A betegség kiújulása az esetek 8%-ban volt kimutatható, mindkét csoportban. "Ez az arány megfelelt az implantátumot nem viselő nőknél észlelteknek, mind a hagyományos, mind az új technikát alkalmazó csoportban" - jegyezte meg Kristin Brill, a Philadelphiai Kimmel Rák Központ mellsebésze, aki a vizsgálatban nem vett részt.

Az úgynevezett "őrszem" nyirokcsomó (a daganathoz legközelebb eső, áttét-képzésben szerepet játszó) mintavétel ugyanolyan pontos az implantátum-viselők körében. Az őrszem nyirokcsomó mintavétel pár, a terjedés szempontjából veszélyes nyirokcsomó kivételét jelenti a korábbi gyakorlattal szemben (10-20 nyirokcsomó eltávolítása).

"Sokan gondolták, hogy az implantátumok csökkenthetik a vizsgálat pontosságát, de ez nem igazolódott."- nyilatkozta Dr, Pockaj. Mellplasztikán átesetteknél az emlőmegtartásos csoportban nagyobb százalékban (31% a 12%-hoz képest) fordult elő hegesedés, mely az emlőállomány megkeményedésével, a bőr behúzódásával és a mell torzulásával járhat. Egyes esetekben a hegszövet műtéti eltávolítása szükséges.

Pockaj szerint az emlő-megtartásos beavatkozás járható út az implantátumot viselők számára. "Gyakran állítják, hogy teljes emlő eltávolítására van szükség, de a vizsgálat eredményei szerint ez nem igaz." - mondta a szakember.