Egészségügyi hírek

Mégsem hatásos a merevedési elleni gyógyszer?

betegszoba.hu


Az egyik merevedési zavarra szedett gyógyszerrel kapcsolatos esetleges problémákat vizsgálta több mint tizenegyezer beteg háziorvosának segítségével egy brit kutatócsoport. Eredményeik azt mutatták, hogy a betegek és az orvosok közel kétharmada nem elégedett a gyógyszer hatásával.

A kutatás a gyógyszertári forgalomba Uprima néven kapható merevedési zavar elleni gyógyszerre irányult. A Portsmouth-i Egyetem kutatói összesen 21 ezer kérdőívet küldtek ki azoknak az orvosoknak, akik 2001 októbere és 2002 decembere között írtak fel ilyen gyógyszert betegüknek. Egészen pontosan 11.185 kitöltött kérdőívet kaptak vissza.

A háziorvosok egészségügyi feljegyzései szerint a páciensek 65 százaléka hatástalannak találta a készítményt, és 14 százalék nem is kért helyette másikat. A kezelőorvosok még magasabb arányban, 70 százalékban gondolták hatástalannak a tablettát. A betegek mind 61 év felettiek voltak (Érdekesség, hogy nyolc nő is volt köztük, három nő esetében vágyfokozóként írták fel a tablettát, ötnél nem volt információ a gyógyszerrendelés miértjéről). A betegek 99 százaléka betartotta a tájékoztatóban javasolt adagolást.

'Az ilyen vizsgálatok visszajelzést biztosítanak, miután egy új gyógyszer megjelenik a piacon. Mivel korábban a háziorvosoknak nem állt rendelkezésükre kialakult szemlélet arról, kinek ajánlják a gyógyszert és kinek ne, a döntést kizárólag korábbi klinikai tapasztalataik alapján kellett meghozniuk. Az eredményeink pontos klinikai adatok, amelyek információt nyújtanak egy újonnan bevezetett gyógyszer hatásairól' - mondta Saad Shakir professzor, a kutatás vezetője.