Egészségügyi hírek

Megnöveli az influenza a szívinfarktus esélyét


A szívproblémák az influenza okozta halálozás jelentős részéért felelősek - állítja egy, kedden a Lancet Infectious Diseases folyóiratban megjelent új tanulmány. A szakértők azt javasolják, hogy a szívbetegek oltassák be magukat influenza ellen.

Charlotte Warren-Gash és Andrew Hayward, a londoni University College infektológus-epidemiológusai az 1932 és 2008 közötti influenzajárványok során bekövetkezett szívinfarktusok mortalitását vizsgálta (a jelenleg zajló H1N1 járvány nem került bele a vizsgálatba). A tanulmány szerint a halálozások 35-50 százaléka írható a szív-érrendszeri problémák számlájára amiatt, hogy a vírus okozta gyulladás a véralvadást szabályozó rendszerre is kifejti hatását és vérrögök jönnek létre az erekben.

"Úgy véljük, az influenza elleni oltást feltétlenül javasolni kell a veszélyeztetetteknek, különösen a szív-érrendszeri betegségekben szenvedőknek" - írták a szerzők. Jelenleg a szezonális influenza elleni vakcinát a krónikus betegségekben szenvedőknek ajánlják, amelybe beleértik a szív-érrendszeri betegségeket, azonban más problémákat, így a magas vérnyomást például nem. Nagy-Britanniában a krónikus betegek mindössze 47,2 százaléka dönt az oltás mellett.