Egészségügyi hírek

Megelőzhető lenne a gyógyszer-mellékhatások fele


A sürgősségi ellátást igénylő gyógyszeres mellékhatások mintegy fele megelőzhető lenne - állítják az Északi Közegészségtani Intézet (Göteborg, Svédország) munkatársai.

Korábbi vizsgálatok megállapították, hogy egyes, egyébként megelőzhető mellékhatások, mint például vérhígítók és fájdalomcsillapítók kritikátlan használatából fakadó túladagolás és belső vérzés, potenciálisan életveszélyes állapot. A probléma hátterében számos ok állhat: a nem megfelelő betegvezetés, az idő vagy a szakértelem hiánya, továbbá a beteg nem megfelelő együttműködése, képzettsége.

Katja Hakkarainen és munkatársai szerint az emberi faktor okozta hiba elkerülhetetlen, azonban biztonsági mechanizmusokat kellene beépíteni az egészségügyi ellátásba. A munkacsoport egy meta-analízist végzett, ami számos korábbi tanulmány eredményét vetette össze - a módszer nagyobb statisztikai megbízhatóságot tesz lehetővé. Felnőtteknél a bevont 22 vizsgálat esetén megfigyelt mellékhatások aránya, melyek kórházi, vagy sürgősségi ellátást igényeltek 2 százalék volt - ennek körülbelül fele megelőzhető lett volna. Idősek esetén ez az arány még magasabb: 71 százalék.

A káros gyógyszerreakciók aránya 1,6 százalék volt - ennek 45 százalékát lehetett volna elkerülni. Fontos azt is számba venni, hogy az idősek általában több gyógyszer-készítményt szednek, így fokozottan kell számolni a nem kívánt hatásokkal. Fontos a kezelőorvosnak ismerni, hogy mely mellékhatásokat lehet kivédeni, és melyek elkerülhetetlenek. Ugyanakkor a Nemzetközi Gyógyszerészeti Föderáció indiai kongresszusán a szakértők arra is rámutattak, hogy el kell érni, hogy a betegek ne féljenek a mellékhatásoktól, és azok veszélye miatt ne hagyják abba a kezelést.