Egészségügyi hírek

Már tudjuk, miért nem képesek leállni a szerencsejátékosok

Medipress


Nem véletlen, hogy a keményvonalas szerencsejátékosok többnyire képtelenek arra, hogy alacsonyan tartsák a tétet: mint kiderült, ezek az emberek nem tudnak megfelelően alkalmazkodni a veszélyes szituációkhoz, ami egy sérült agyi aktivitáshoz köthető.

Köztudomású, hogy a szerencsejáték-függők akkor is kockáztatnak, amikor már mínuszban vannak. Egy japán kutatás szerint mindennek oka az agyi aktivitás jellegében rejlik, mivel az úgynevezett kognitív flexibilitás hiányzik belőlük, így nem tudnak egyik viselkedésről a másikra váltani.

„A felnőttektől azt várjuk, hogy a siker valószínűsége alapján tudjanak higgadt, józan döntéseket hozni, és csak akkor kockáztassanak, ha nem veszíthetnek el mindent. A szerencsejáték-függők fejében nem történik meg az a váltás, aminek hatására a kockázatvállalás mértékét mérlegelve a visszafogottabb megoldás t választja az ember, így ők akkor is felteszik rulettre az utolsó filléreiket, ha már lakniuk sincs hol" – mondja a kutatát vezető Dr. Hidehiko Takahashi, a Kiotói Egyetem munkatársa.

A szakember kiemelte, hogy a dorsolaterális prefrontális kéregben ezeknél az embereknél csökkent aktivitás mutatható ki, így a kognitív flexibilitás képessége jelentősen sérül. „Mindez ahhoz vezet, hogy az alanyok képtelenek alkalmazkodni a szituáció kockázati szintjéhez" – teszi hozzá a szakember.