Egészségügyi hírek

Mandulaműtéttel a nyugodt alvásért


A gyerekek éjjeli légzéskimaradását a megnagyobbodott orr- vagy torokmandula okozza, és gyakran jár ágybavizeléssel. A probléma azonban az esetek felében megszűnik, miután a szervet kioperálták a gyermekből.

A kutatásban 417 gyermek és fiatal vett részt, akik életkora 5-18 év volt. Közülük minden második, főleg a lányok számoltak be a mandulaműtétet követően a tünet megszűnéséről. Azok között, akiknél a probléma továbbra is fennállt, sok volt a koraszülött, az elhízott, vagy olyan, akinek már előfordult a családjában hasonló eset.

"Az éjjeli légzéskimaradás gyakran okoz ágybavizelést, amely a mandula eltávolításával orvosolható." - mondta el Dr. Yegappan Lakshmanan, a Michigani Gyermekkórház gyermekurológus szakorvosa, és hozzátette, hogy a jelenségnek három fő oka lehet: vesebaj, hólyagproblémák és alvási nehézségek. Kutatásuk csak ez utóbbira terjedt ki. Mivel azonban az okok gyakran igen összetettek, minden gyermek esetében egyéni terápiát kell alkalmazni.

"A műtétnek valóban lehetnek másodlagos pozitív hatásai is, de én azért nem rohannék azonnal kivetetni ágyba vizelő gyermekem manduláját. Az ilyesmit először a fül-orr-gégésznek kell látnia." - véli a Cohen Gyermekei Kórház gyermekurológusa, Dr. Lane S. Palmer. A Wake Forest Egyetem urológusa, Dr. Anthony Atala szerint pedig a tanulmány szerzői nem vették figyelembe, hogy bármilyen alvászavar vezethet ilyen tünetekhez. "Ha gyermekünkön ezt tapasztaljuk, figyeljük meg az alvási szokásait, és azt, rendszeresen vesz-e levegőt." - tanácsolja.

Dr. Dennis Kitsko, a Pittsburgi Gyermekkórház munkatársa leszögezte: a légzéskimaradással minden esetben ágybavizelés jár, azonban nem csak ez okozhatja a problémát. Dr. Linda Dahl, a Lenox Hill kórház orvosa pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a horkolás abnormális jelenség, és általában a megnagyobbodott mandulák okozzák.

A felfedezést az Amerikai Urológus Társaság éves konferenciáján tették közzé Washingtonban.