Egészségügyi hírek

Mákkal a csontritkulás ellen

betegszoba.hu


Ritkán fogyasztunk mákot, van, aki csak karácsonykor találkozik vele a bejgliben. Pedig a mák és a hidegen sajtolt mákolaj jelentős mennyiségű B6-vitamint, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír.

A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere. Hetente 2-3 alkalommal javasolt mákot tartalmazó étel fogyasztása. A csontritkulás megelőzésére és gyógyítására egyaránt kiváló - írja az Élő Bolygónk. 

A mákolaj aminosavakban, ómega-3 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban is igen gazdag.

  • Csökkenti a magas vérnyomást;
  • megelőzhető vele a trombózis és embólia kialakulása;
  • normalizálja a vér koleszterinszintjét;
  • jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál;
  • tisztítja a bélrendszert;
  • a bőr a mák olajától táplált és puha lesz;
  • növeli a szellemi teljesítőképességet;
  • idegerősítő, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású;
  • a csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni a csontszöveteket. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.

Kialakult csontritkulásra javallott naponta 1-2 kiskanál mákolaj, amely egyszerűen fogyasztható reggel, étkezés előtt magában is, vagy pirított kenyérre csepegtetve.

A darált mákot össze kell keverni mézzel és egy kevés vízzel, lehet fogyasztani belőle 1-2 teáskanállal. Nem kell naponta elkészíteni, hűtőszekrényben több napig eltartható.