Egészségügyi hírek

Lehetőség a korai menopauza szűrésére


A korai menopauzával kapcsolatos új genetikai kutatások egy olyan egyszerű teszt kifejlesztéséhez vezethetnek, amely lehetővé tenné, hogy a nők hamarabb dönthessenek a gyermekvállalásról.

Minden húszadik nő esetében 46 éves kor előtt kezdődik el a változó kor, amely a fogamzás esélyét akár már egy évtizeddel korábban is befolyásolhatja. Az Exeter Egyetem és a brit Rákkutató Központ kutatói tanulmányukban kimutatták, hogy négy, kombináltan működő gén jelentős mértékben megnöveli a korai menopauza kockázatát. Az eredményeknek köszönhetően végül lehetőség nyílhat arra, hogy azonosítsák a nagy kockázatnak kitett nőket, akik így korábban dönthetnek a gyermekvállalásról.

A menopauza általában akkor következik be, amikor a petefészekben a petesejtek száma körülbelül ezer alá csökken. A petesejtek mennyiségének csökkenését befolyásoló tényezőket azonban egyelőre nem ismerjük. A Human Molecular Genetics szaklapban megjelenő kutatás során 2000 korai menopauzán átesett nőt hasonlítottak össze ugyanennyi nővel, akik normális időben érték el a változó kort. A vizsgálatból kiderült, hogy a négy gén bármelyikének jelenléte bizonyos mértékben befolyásolja a menopauza időzítését. Ha a nő DNS-ében a négyből egynél több gén is jelen van, a hatás még kifejezettebb.

"A becslések szerint egy nő fogamzási képessége átlagosan tíz évvel a menopauza kezdete előtt lecsökken" - állítja a kutatást vezető Dr. Anna Murray. "Éppen ezért azok, akik várhatóan korai menopauzán fognak átesni, és a harmincas éveikig várnak a gyermekvállalással, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak rendellenességeket a megtermékenyüléssel." A kutató hozzátette, hogy ezek az eredmények az első lépésnek számítanak egy egyszerű és viszonylag olcsó genetikai teszt kifejlesztése felé, amely az érintett húszból egy nőnek nyújthat segítséget.

Susan Seenan, a korai menopauza következtében már a húszas éveiktől terméketlen nőket támogató brit Infertility Network munkatársa üdvözölte az eredményt. "Bár még az elején vagyunk, minden olyan kutatást örömmel fogadunk, amelyek segítik a nőket abban, hogy előre tervezhessenek, és korábban hozhassanak döntést a gyermekvállalásról" - nyilatkozta.