Egészségügyi hírek

Leheletnyi gyomorrákszűrés


Izraeli és kínai kutatók 130 beteg részvételével végzett kísérletükben kimutatták, hogy a teszt 90 százalékos pontossággal képes kimutatni a gyomordaganatot, és megkülönböztetni a rákot más gyomorpanaszoktól.

A British Journal of Cancer szaklapban megjelent tanulmány szerint a vizsgálat forradalmasíthatja és felgyorsíthatja e daganattípus diagnosztizálását. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 7000 emberben alakul ki gyomorrák, és a többségükben a daganat előrehaladott állapotát mutatják ki. A betegek kétötöde legalább egy évig túlél, de a kezelések ellenére csak egyötödük él túl öt évnél tovább.

Az orvosok jelenleg a gyomor nyálkahártyájából endoszkóppal vett szövetminta vizsgálatával diagnosztizálják a betegséget. Az új teszt azokat a kilégzett levegőben lévő vegyületeket kutatja, amelyek a gyomorrákos betegek esetében jellemzők. A daganat az illékony szerves vegyületek jellegzetes szagát adja ki, ami a megfelelő orvosi eszközökkel, vagy akár kutyákkal is azonosítható.

A vizsgálat alapjául szolgáló technika nem számít újdonság, mivel számos kutatást végeznek a különböző daganattípusok leheletvizsgálat útján történő kimutatásával kapcsolatban. Hossam Haick, a Technion-Israel Műszaki Intézet professzorának kutatása azonban azt mutatja, hogy az új teszt valóban hatékony módja lehet a gyomordaganatok kimutatásának.

A kutatás során 37 gyomordaganatban és 32 gyomorfekélyben szenvedő, továbbá 61, egyéb gyomorpanaszokkal küszködő beteget vizsgáltak. A teszt azon felül, hogy 90 százalékos pontossággal különbséget tett e rendellenességek között, még a korai és késői stádiumú gyomordaganatokat is meg tudta különböztetni. A kutatócsoport most még több beteggel, szélesebb körű vizsgálattal próbálja igazolni ezeket a kezdeti eredményeket. Az első kísérlet eredményei biztatók, de bizonyításukhoz természetesen nagyobb szabású kutatások elvégzésére lesz szükség.


Gyomorrák

Felmérések kimutatták, hogy az esetek java részében valószínûleg a nyálkahártya sérülésével indul el az a folyamatsorozat, amely végül is a gyomorrákra vezet. Ilyen sérülést számos tényezõ elõidézhet. Maga az életkor elõrehaladása is, de ez aligha egymagában felelõs érte, hanem mindig valamilyen egyéb bajkeltõ dolog társul hozzá: például autoimmun betegség, illetõleg a gyomorba visszafelé áramló epe, valamint a gyomorba jutó szeszes ital, só vagy némely vegyi anyag. Japánban a gyomor rosszindulatú daganata a leggyakoribb rák miatti halálok.

Eddigi bejegyzések

libus54 ( 66 éves nő ) , 1 kórtörténet, 4 kórház értékelés | időpont: 2010. november 5. 8:41

Történet: 2008 decemberében elment a hangom, rekedt. A háziorvosom a torkomra antibiotikumot irt és szedete be velem 20 szemt mikor az állapotom rihamosan romlott és vészes vérszegénység miatt kerültem be a sürgősségi osztályra- Debrecen - ott kivizsgáltak és a gyomortükrözésnél derült ki, hogy gyomorrákom van ami televan az egész gyomor. átirányitottak a sebészetre, ahol a legkivállóbb Prof.-hoz kerültem és azonnali mütétet javasolt.
Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
a hang elvesztése (aphonia), beszédértés zavara, rekedtség
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, étvágytalanság, fáradtság, fogyás, gyengeség (fizikai), idegi labilitás, soványság, vérszegénység
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, felfúvódásos fájdalom
Kórház, rendelő: DEOEC Sebészeti Intézet (Hajdú-Bihar megye, Debrecen)
Gyógyszerek: A műtét után azonnal kemoterápia ami nagyon megviselt, és B12 inekció hetente 1 alkalommal életem végéig, Kreon napi 2 tabletta
Alternatív gyógymódok:: sok zöldség és fehérhús fogyasztása, sok gyümölcs, vérszegénység ellen cékla minden mennyiségben.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: három havonta kontroll vizsgálat tumormarker, ultrahang és röngen vizsgálat.

adenocarcinoma ( 51 éves férfi ) Székesfehérvár , 1 kórtörténet | időpont: 2009. május 31. 20:01

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
hasi fájdalom
Has és emésztő rendszer:
hasi fájdalom jobb oldalon alul, hasi görcsök, hasi telítettség érzése, haspuffadás, ínygyulladás, szellentés
Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség
Kórház, rendelő: Fejér Megyei Szent György Kórház (Fejér megye, Székesfehérvár)
Gyógyszerek: ?
Meggyógyult:    nem

Fazsu ( 67 éves nő ) Hernád , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 26. 11:09

Történet: kemoterápiát kapok
Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
a hang megváltozása
Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, ellenségeskedés, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás
Általános tünetek:
éjszakai izzadás, fáradtság, fogyás
Kórház, rendelő: Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: fluorouracil
Meggyógyult:    nem

doktor ( 44 éves férfi ) Budapest , 24 kórtörténet | időpont: 2008. május 26. 14:41

Történet: A gyomorrák leggyakoribb fajtája az adenocarcinoma. Kialakulását összefüggésbe hozták az erősen sózott, füstölt ételek fogyasztásával.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, étvágytalanság, fogyás, hasi fájdalom
Has és emésztő rendszer:
böfögés, hányás, hányinger, hasi telítettség érzése, nyelési nehézség, szájbűz, vérhányás
Gyógyszerek: Sebészi gyomoreltávolítás.
Meggyógyult:    nem