Egészségügyi hírek

Lázfóbia: miért mondja az orvos, hogy ne használjunk egyből lázcsillapítót?

betegszoba.hu


A lázra sokáig úgy tekintettek, mint egy olyan tünetre, melyet azonnal és agresszíven csillapítani kell.

Az úgynevezett lázfóbia néhány évtizede még olyannyira meghatározó – és káros – szegmense volt a nyugati orvoslásnak, hogy nemzetközi felvilágosító programok indultak az új kutatási eredmények ismertetésére, melyek tételesen cáfolták az azonnali lázcsillapítás szükségességét. Mára az orvosok szervezetünk védekezésének velejárójaként tekintenek a megemelkedett testhőmérsékletre. Plusz, a tablettákon kívül megannyi természetes alternatíva, például hűtőtapasz is elérhető, amihez ilyenkor nyúlhatunk. Következzenek a legfontosabb tudnivalók lázról, csillapításáról!

Az ember egészséges testhőmérséklete 36-37 Celsius fok, amennyiben ettől magasabb értéket mérünk hónaljban, hőemelkedésről, 38 Celsius fok felett lázról beszélhetünk. A láz azonban nem egy olyan mumus, mely ellen azonnal, ellentmondást nem tűrően, egészségügyi nehéztüzérséggel kell fellépnünk. Pusztán egy betegségre adott reakció, jelezvén, hogy immunrendszerünk hadba indult a kórokozók ellen, és ezt elősegítve testünk fokozott hőtermelésbe kezd. Magas láznál, ha az rossz közérzettel elesettséggel is jár, már érdemes lépnünk, de akkor sem csak a pirulákhoz nyúlhatunk.

Ennek ellenére hosszú évtizedekig úgynevezett lázfóbia uralta a nyugati orvoslást, amely értelmében a lázat egyből és agresszíven csillapítani kellett. A később kutatások cáfolták ennek szükségességét, az is kiderült, hogy a lázfóbia szellemiségében történő lázcsillapítás nem előzi meg az esetlegesen kialakuló lázgörcsöt. Mostanra szerencsére világszerte változott a szemlélet, ugyanakkor van a testhőmérsékletnek az a szintje, amikor már szükségessé válik annak mérséklése, pláne gyermek esetében, akiket esetenként a felnőtteknél jobban megvisel a láz. Az sem mindegy, hogy milyen életkorban jelentkezik a testhőmérséklet-emelkedés, ráadásul mekkora annak mértéke, mennyi ideig tart, és van-e a betegnek egyéb krónikus megbetegedése.

Ne tömjük gyógyszerrel a gyermeket a láz első jeleire

A Heim Pál Gyermekkórház blogja szerint hónaljban mért értékek esetén 37 és 38 fok között hőemelkedésről, 38-39 fok között mérsékelt lázról, 39-40,5 fok között magas lázról, 40,5 fok felett pedig rendkívül magas lázról beszélünk. Ha végbélben mérjük a lázat, ott 0,5 Celsius fokkal magasabb értéket kapunk, mint a hónaljban mérve.

Félévesnél fiatalabb baba ritkán lázasodik be, ha viszont mégis megtörténik, komolyan kell venni. Három hónaposnál fiatalabb csecsemőnél 38, 3-6 hónapos babánál pedig 39 fokos testhőmérséklet esetén érdemes kivizsgálásra vinni a kicsit, hiszen akár komoly betegség is állhat a háttérben.

FrioPad tapasz: természetes megoldással a hűs homlokért

Az orvosi konszenzus szerint csak jelentősen megemelkedett testhőmérséklet felett javasolt a lázcsillapítás, amennyiben a láz nem elhúzódó, addig hagyni kell, hogy az immunrendszer tegye a dolgát. Lázas csemeténknek viszont a láz nagyobb megterhelést jelenthet, mint nekünk, ezért, ha gyógyszerhez nem is nyúlnánk, természetes módon csillapíthatjuk a kicsi homlok forróságát, a lázzal járó fejfájást, rossz közérzetet

Erre ideális a FrioPad hűsítő tapasz, mely víztartalmú központi hidrogél mátrixa segítségével akár nyolc órán keresztül hűti a homlokot, ráadásul kiváló tapadása miatt le sem esik, így ideális megoldás éjszakára is, amikor a láz egyébként is hajlamos arra, hogy feljebb kapaszkodjon.

A patikákban vény nélkül megvásárolható orvostechnikai eszköz kizárólag természetes hatóanyagot, vizet tartalmaz, így a gyógyszerekkel ellentétben nem tudjuk túladagolni, biztonságos és kemikáliamentes megoldás. Lázcsillapítókkal kombinálva is használható.

A FrioPad tapasz részletes ismertetője elolvasható a hazai forgalmazó weboldalán:

http://orientaldoctor.hu/frio-pad-hidrogel-tapasz/

December folyamán akár 30-40% kedvezménnyel vásárolható meg az alábbi patikák webshopjaiban:

Mpatika: http://bit.ly/mpatika-friopad

PrevencioPatika: http://bit.ly/prevencio-friopad

Arcanum patika: http://bit.ly/arcanum-friopad