Egészségügyi hírek

Lázcsillapítási kisokos: mikor, hogyan és mivel segíthetünk forró homlokú csemeténken

betegszoba.hu


Az év vége nem csak az ünnepi hangulatot hozza el: a hideg napokkal betoppant a megfázós, lázas időszak, mely fokozottan sújtja a gyermekeket. Szülőként segíteni szeretnénk forró homlokú csemeténken, de mérlegelnünk kell, mikor kezdünk lázat csillapítani, milyen gyógyszert kaphat a kicsi, és milyen alternatíváink vannak, ha természetes módszerekkel javítanánk lebetegedett gyermekünk közérzetén. Következzen 5 gyors, praktikus csillapítási tipp!

Hűsítő fürdő

Mérsékelt láz (38-39 Celsius fokos testhő) esetén elegendő lehet egy hűsítő fürdő. Jéghideg víz alkalmazása szigorúan tilos! A víz igazodjon gyermekünk aktuális testhőmérsékletéhez, majd folyamatosan hűtsük azt, de 30 fok alá ne menjünk. Ha a láz 38 fok alá csökken, hagyjuk abba a hűtőfürdetést. A gyermeket nem kell nyakig beletennünk a fürdővízbe, elég, ha csak derékig / mellkasig ér a víz és inkább locsolgassuk. Agresszív hűtéssel ellenkező hatást érhetünk el, ha a gyermek borzongani, fázni kezd, az tovább gerjeszti a hőtermelést.

Ágynyugalom

Lázas kis betegünket próbáljuk meg ágynyugalomra inteni. Ez ugyanis kíméli a keringési rendszert, az energiát pedig nem mozgásra, hanem a gyógyulásra használja el a szervezet.

Megfelelő folyadékbevitel

Lázas izzadás során sok folyadékot veszít a test, melynek fontos a pótlása. Minden Celsiusnyi hőemelkedést 37 fok felett jelentős plusz folyadékkal kell kompenzálni.

Öltöztetés

Ne öltöztessük túl a lázas gyereket, ne dunsztoljuk meleg takaró alatt, inkább kevesebb ruhát adjunk rá, szellősen takarjuk be, de arra figyeljünk, ne kezdjen el dideregni.

Amikor eljön a gyógyszer ideje

Előfordulhat, hogy nem segítenek a praktikák, a láz hosszasan kúszik fel extrém magasra (40 fok fölé), és gyógyszerhez kell nyúlnunk. A lázcsillapító szereket azonban csak orvossal egyeztetve, az alkalmazási utasításnak megfelelően körültekintően használjuk! Hatóanyaguk általában ibuprofen, paracetamol vagy acetilszalicilsav. Ezek segítenek a láz csökkentésében, az ibuprofen ráadásul gyulladáscsökkentő is.

Fontos: van olyan lázcsillapítószer, amit nem szabad gyermeknek adni. Az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszerek például ilyenek, mivel a vegyület gyermekek esetében Reye-szindrómát válthat ki, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és a májat is károsítja.

Ibuprofent és paracetamolt adhatunk a lázas beteg gyermekünknek, amennyiben tudjuk, hogy nem allergiás valamelyik szerre. Egyszerre csak az egyik hatóanyaggal felvértezett gyógyszert kaphatja csemeténk, ha nem vált be, az előírt idő eltelte után próbálkozhatunk a másikkal.

Szigorúan ügyelnünk kell a túladagolás elkerülésére, ezért mielőtt bármelyik szer mellett döntenénk, olvassuk el a használati utasítást, és ha nem múlnak a betegség tünetei, keressük fel az orvost!

Természetes alternatíva a fejfájás rossz közérzet csillapítására

Ha javítani szeretnénk a láz okozta rossz közérzeten, olyasmiben gondolkozunk, ami természetes, nem lehet elrontani az adagolását, akkor a kimondottan gyermekek számára megalkotott Frio Pad hűsítő hidrogél tapasz ideális megoldás. A tapasz azért is jó eszköz, mert úgy segíthetünk a gyermeknek, hogy a modern orvosi ajánlásoknak megfelelve nem avatkozunk bele idejekorán a szervezet védekező-működésébe. Utóbbi eszköze ugyanis a láz.

A Frio Pad hűtőtapasz belső hidrogél mátrixába zárt víz lassan párologva hűsíti a homlokot, nem csöpög, hatását akár 8 órán keresztül kifejti. Semmilyen előkészületeket nem kell tenni, nincs szükség fagyasztásra, csak egy könnyed mozdulattal kibontjuk, és felhelyezzük a gyermek homlokára. Lázcsillapítókkal kombinálva is használható.

Hol juthatunk hozzá a Frio Pad hűtőtapaszhoz?

A Frio Pad tapasz orvostechnikai eszköz, amely vény nélkül megvásárolható a patikákban!

Részletes ismertetője elolvasható a hazai forgalmazó weboldalán:

http://orientaldoctor.hu/frio-pad-hidrogel-tapasz/

December folyamán akár 30-40% kedvezménnyel vásárolható meg az alábbi patikák webshopjaiban:

Mpatika: http://bit.ly/mpatika-friopad

PrevencioPatika: http://bit.ly/prevencio-friopad

Arcanum patika: http://bit.ly/arcanum-friopad