Egészségügyi hírek

Közösségi összefogással sok életet menthetünk meg


A Lelki Elsősegély-Szolgálatok Világnapja alkalmából az öngyilkosság, a mentális zavarok megelőzésére és a pszichoszociális problémákkal élők hatásos, emberséges segítésének jelentőségére hívják fel a társadalom és a média figyelmét a lelki segítéssel foglalkozó civil szervezetek. Május 12-én szakemberek segítségével és a betegekkel való találkozás során, wokshopok keretében a gyakorlatban is megtapasztalhatják az érdeklődők személyes kríziseik megoldásának módjait, információkat kaphatnak továbbá az országban működő telefonos lelki segélyszolgálatokról. A pszichiáterek arra buzdítanak, hogy mindenki bátran felemelheti a telefont, ha lelki problémája van.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége 1997-ben nyilvánította május 16-át a Lelki Elsősegély-Szolgálatok Világnapjává. Ez alkalomból május 12-én az Empátia Mentálhigiénés Egyesület, az Egyensúlyunkért Alapítvány, az Ébredések Alapítvány és a Nyitnikék Magyar Antistigma Kezdeményezés többek között médiapiknikkel és a stressz-kezeléssel várja az érdeklődőket a székesfehérvári Nappali Klubba.

A találkozónak otthont adó, a pszichoszociális problémákkal élők teljesebb életét, rehabilitációját segítő klubot az Egyensúlyunkért Alapítvány hozta létre 2008-ban a testi-lelki egyensúly megőrzése, a betegségek megelőzése érekében. A Nappali Klubban most mindenki bepillantást nyerhet, hogyan segítenek a szakemberek a pszichoszociális problémákkal küzdőkön, megismerkedhetnek az egyesület mindennapi életével, önsegítő munkájával, valamint a szolgálat klienseivel is.

"A telefonos lelki segély világnapja ad aktualitást rendezvényünknek, ahol több civil szervezet, felhasználóink,  érdeklődők,  médiaszakemberek találkozhatnak, oszthatják meg gondolataikat arról, hogyan tehetünk lelki egészségünkért, milyen segítséget kaphatunk, ha krízishelyzetünk megoldhatatlannak tűnik. Hiszünk abban, hogy a pszichoszociális problémákkal élő emberek emberséges segítése a gyógyulás hatékony módja.  Az összejövetel és a médiapiknik célja az is, hogy a mentális problémákat övező tabukat csökkentsük, az egyszerű embereket, a betegeket és a sajtó munkatársait összehozzuk" - mondta dr. Lőrintz Zsuzsanna, az Egyensúlyunkért Alapítvány pszichiátere.

A világnap alkalmából bemutatkoznak a hazai telefonos lelki segélyszolgálatot nyújtó szervezetek is, többek között az Empátia Mentálhigiénés Egyesület, mely három segélyszolgálatot működtet. Az általuk nyújtott támogatás a krízishelyzetekkel való megbirkózás képességének fejlesztésére irányul. Nemzetközi IFOTES normák szerint működnek, önkéntesekkel dolgoznak. Alapelveik az anonomitás, a titoktartás és a hívást fogadók speciális képzése, ezért mindenki biztonságban érezheti magát, ha megkeresi őket felmerülő gondjaival.

 "A rendezvényen  párbeszédet szeretnénk folytatni a sajtó munkatársaival, hiszen a média szövetséges lehet, pl. az öngyilkosságok megelőzésében, vagy a mentális betegségekkel kapcsolatos előítéletek kezelésében. Hazánkban rendkívül gyakori az öngyilkosságok száma, melynek megelőzésében óriási szerepe van a korszerű prevenciós képzésnek és a média tudósításainak egyaránt. A sajtó és a szakmák hatékony együttműködésével, a megbízható forrásokkal rendelkező híradások közlésével akár életeket is megmenthetünk - tette hozzá dr. Harangozó Judit, a Magyar Antistigma Kezdeményezés és az Ébredések Alapítvány vezetője.

 A wokshopokon a gyakorlatban is megtapasztalhatják az érdeklődők személyes kríziseik megoldásának módjait, illetve bővebb információkat kaphatnak a szervezők munkájáról, elérhetőségéről is.