Egészségügyi hírek

Kik a legóvatosabbak járvány idején?


Megjósolható, hogyan viselkedünk járvány idején. A British Journal of Health Psychology című folyóirat január 30-i számában ismertetett tanulmány megállapított olyan kulcsfontosságú demográfiai és pszichológiai faktorokat, amelyek alapján meg lehet jósolni az emberek védekező mechanizmusait.

Dr. Alison Bish és Prof. Susan Michie a Londoni Egyetem Egészségpszichológiai tanszékéről azt kutatták, hogy hogyan reagálnak az emberek a járványok, mint például a H1N1 járvány alatt, annak érdekében, hogy jobban megértsük a védekező viselkedésformákat, és ezáltal a jövőben hatékonyabbá tegyük a beavatkozást és a kommunikációt. Az elemzés 26 vizsgálat eredményeit tartalmazza a SARS-t (Súlyos Akut Légzési Elégtelenség 2002. nov. és 2003. júl. között), a madárinfluenzát (1997), és a H1N1-t (2009) illetően. 

A hong kongi, szingapúri, brit és amerikai vizsgálatok szerint a nők inkább tesznek megelőző lépéseket - kézmosás, maszk viselése, elkülönítő korlátozások -, mint a férfiak. Az idősebb embereknél ugyanezt lehet megfigyelni. Dr. Bish szerint: "A jelenség az érzékelt kockázattal magyarázható, azaz a nők és az idősek úgy érzik, hogy sokkal fogékonyabbak a betegségre, mint a férfiak vagy a fiatalok." 

Dr. Bish azt reméli, hogy ez a vizsgálat segít abban, hogy a jövőben kitörő járványok alatt úgy tudjuk ösztönözni az emberek viselkedését, hogy az csökkentse a járvány terjedését és további hatásait.