Egészségügyi hírek

Kevésbé stresszesek a házias apák


Egy új tanulmány szerint, azok az apák, akik a gyerekük körüli teendőkből és a házimunkából is kiveszik a részüket, kevésbé stresszesek.

A vizsgálat kimutatta, hogy sokkal boldogabbak azok az apák, akik több házimunkát végeznek, több időt töltenek a gyerekeikkel, és akiknek vannak olyan kollégáik, akik szintén annyi időt töltenek a munkahelyükön, mint ők. A Lancaster Egyetem kutatói azt remélik, hogy az eredmények révén a munkáltatók megváltoztatják eddigi hozzáállásukat a munkabeosztásokról, és ezáltal megszűnne az a helyzet, hogy a nők karrierjét sokszor azért gátolják a főnökeik, mert szerintük ők a gyerekek elsőszámú gondozói, a férfiak pedig szabadabban egyensúlyozhatnának a munkájuk és magánéletük között.  

"Megváltozott a családok felállása - és nem csak azért, mert az anyák nagyobb valószínűséggel mennek vissza dolgozni, hanem azért is, mert mindkét szülő egyformán szeretne szoros kapcsolatot kialakítani a gyermekével" - mondta Caroline Gatrell vezetőkutató. Gatrell és csapata több mint ezer dolgozó apával beszélt arról, hogyan egyeztetik össze a munkát és a családi életüket. A tanulmányból kiderült, hogy legtöbben - a teljes munkaidőben dolgozók 82 százaléka - szeretne több időt tölteni a családjával, és egyre több apa gondolja úgy, hogy nem csak az anyák feladata gondoskodni a gyerekekről.