Egészségügyi hírek

Kevés lehet a heti három dialízis


Egy nagyméretű amerikai tanulmány eredménye arra utal, hogy sok esetben nem elég a heti három dialízis ahhoz, hogy a páciensek vérét a benne felhalmozódott méreganyagoktól megtisztítsa.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányban amerikai kutatók megállapították, hogy egy-egy dialízis között két nap elteltével megemelkedik a halálozások, szívrohamok és kórházi felvételek aránya.

Robert Foley kutatásvezető, a Minnesotai Egyetem munkatársa és csoportja 32 ezer ember egészségügyi adatait elemezte, akik 2005 és 2008 között hetente háromszor vesedialízisen vettek részt az erre szolgáló központokban. A két évig tartó követés során az átlagosan 62 éves páciensek 41 százaléka halt meg, közülük 17 százalék szívprobléma miatt.

A kutatók úgy találták, hogy a dialízisek közötti hosszabb szünetben, két nap elteltével 22 százalékkal megemelkedett a halálozás kockázata. A szélütés vagy szívpanaszok miatti kórházi felvételek száma pedig ugyanezeken a napokon duplájára, 20 százalékról 44 százalékra növekedett.