Egészségügyi hírek

Kell néha egy kis extra-energia


Könnyen gondolhatjuk, hogy csak a hivatásos sportolók illetve azok használnak fel naponta sok ezer kalóriát, akik rendszeresen edzőterembe járnak. De ha kicsit megvizsgáljuk egy átlagos ember napirendjét, kiderülhet, hogy valahol mindannyian sportolók vagyunk, akiknek sokszor az átlagosnál több energiára és jobb állóképességre van szüksége a napi feladatok elvégzéséhez.

Vegyünk egy átlagos 30 éves, 60 kilós nőt, kétéves örökmozgó gyermekkel. Az édesanya napi mozgás-spektrumába olyan sporttevékenységek tartozhatnak, mint a futás, súlyemelés vagy zsonglőrködés. Nemes Krisztina, két gyermek, a 2 éves Krisztián és a 8 éves Rebeka anyukája, akinek a napi rutinjába beletartozik a leguggolás/előrehajlás 32 alkalommal, amíg összeszedegeti a szétdobált játékokat, súlyemelés a 10 kilós Krisztiánnal legalább tízszer, a 30 kilós babakocsi le- és felcipelése a lépcsőn legalább négyszer, gyorsgyaloglás az iskolába, bevásárlás és az áruk hazacipelése a boltból, takarítás, főzés, vasalás és persze a játék a gyerekekkel. Nem csoda, hogy estére úgy érzi, mintha egy egész napot izzadt volna az konditeremben. 

Kutatások bizonyítják, hogy az egyébként ajánlott rendszeres sportolás mellett, a napi tevékenységek is égethetnek el annyi kalóriát, mint egy-egy óra az tornateremben. Hatvan perc takarítás például 250 kalóriát éget el, egy óra kertészkedés 140-et, de a busz után rohanás is 75 kalóriába „kerül", míg a séta egy kisgyerekkel 70-be.

Ezért nemcsak a sportolóknak, hanem az átlagembereknek is jól jön néha egy kis extra-energia, amely hosszabb távra erőt ad a mindennapi feladatokhoz. Az energia-szint növelésének egyik módja lehet a szervezetben a redox jelzőmolekulák mennyiségének növelése. A redox jelzőmolekulák természetes módon megtalálhatók a testünkben és az immunvédelem fenntartásához illetve ahhoz szükségesek, hogy sejtjeink megfelelően működjenek és kommunikáljanak egymással. Azonban a szervezet képessége ezen redox jelzőmolekulák termelésére az életkorral csökken. 

Egy friss kutatás szerint, amelyet az amerikai Appalache Egyetem David H. Murdock Kutatási Intézetében végeztek, a kísérleti állatok állóképessége közel 30%-kal nőtt azután, hogy redox jelzőmolekulákat kaptak. „Még folynak a vizsgálatok arról, hogy a humán teszteken is hasonló eredményeket kapunk-e, de az már most látszik, hogy azzal, ha megnöveljük a redox jelzőmolekulák szintjét egy szervezetben, akár 30%-kal is növelhető az állóképesség, - mondta a kutatásvezető, David Neiman. – Ebben a tesztben a kísérleti állatok 30%-kal több fizikai aktivitásra voltak képesek, mint azok az állatok, amelyek nem kaptak redox jelzőmolekulákat." 

Az ASEA-vizet az USA-ban gyártják 2009 óta. Ez az egyetlen olyan termék, amelyben a kutatók stabilizálni tudták a redox jelzőmolekulákat, így támogatva az immunerősítést és a sejtközi kommunikációt. Jelenleg Európa-szerte 45 ezer ember fogyasztja naponta. 


Izombetegségek

Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb rendellenesség akadályozhatja. Az izmok összehúzódásra képes szövetből épülnek föl, és nélkülönözhetetlenek a mozgáshoz és különböző testhelyzetek fenntartásához. Az izmok igen aktívak és rendkívül jó a vérellátásuk, ezért az izombetegségek, - mint például az izomsorvadás - szerencsére ritkák. Ennél gyakoribbak azonban az izom rendellenességek, olyan mint a görcs, izomhúzódás, izomszakadás. Ide sorolható még a reumás és más gyulladásos megbetegedések.

Eddigi bejegyzések

petrovics anita ( 47 éves nő ) Veszprém , 1 kórtörténet | időpont: 2008. december 9. 14:43

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, gerinc fájdalom, izomfájdalom, láz, növekedés elmaradása
Ideg-, csont- és izomrendszer:
görcsök, izomgyengeség, járási nehézség
Kórház, rendelő: Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet (Veszprém megye, Veszprém)
Gyógyszerek: Nem-steroid gyulladáscsökkentık
Alternatív gyógymódok:: gyógyfürdőkbe járok, és rendszeresen járok lovas gyógytornára
Meggyógyult:    nem

Martina ( 76 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 25. 0:11

Történet: Gerinc eteg vagyok. Sajnos,van egy jóágású Shauermann betegségem,ezért a gerincemet nem műtöték meg. Minden csigolyán sérvek,csontdaganatok,elcsúszások ,hegyesre elkopások stb. van. Protéziseket sem kaphatok/térd,csípő/ Jelenleg az izmaimmal szenvedek.Ez,már szinte kegyetlenség.Feküni,aluni nem tudok,mert ilyenkor fokozódik a féjdalom. A kezeim,hátam,lábaim,de sajnos már a mellkasomban is van fájdalom. Ez,esetenként zavaró,mivel asztmás is vagyok. /Miastenia gravis/ Azt tudom,csak sok mozgással lehet lassítani a folyamatot,mert ellenkező eseten,sajnos minden leáll. Na,ehhez kell sok erő és kitartás. Nagyon sok ,ill. különböző tevékenységet igen nehezen,v. segítséggel tudok elégezni.Mellette cukorbeteg is vagyok. Pajzsmirigy betegségem igen hullámzik. Kettő izotopon vagyok túl,de még mindig változik a TSH szintem.Persze,még nem teljes a kőr,de még sok egyébb betegség is hú társam lett. A triglicerid szintem l hóap leforgása alatt 7,48 ról,12,49-re ment fel. 1957-óta májas diétán élek. Minden gyógyszert végigettem,de nincs eredmény!Most itt tartok,hogy a kinjaim az eget verik. Amig aktív voltam az egyik szakom a testnevelés volt. Ennek köszönhetem,hogy még járni,mozogni tudok,bár,3x voltam béna! Keresem azt a módszert,amivel,az izom fájdalmaimat csökkenteni,esetleg elmúlasztani tudnám. Lábaimban az Aloevera segített. Talán,még magasabbra kellene emelnem a napi mennyiséget?
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, ajak-, nyelv-, vagy arcduzzanat, álmatlanság, arcfájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség, éjszakai izzadás, fáradtság, fejfájás, fényérzékenység, fül fájdalom, gerinc fájdalom, gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hát fájdalom, hőhullámok bőrpírrel, izomfájdalom, izületi fájdalom, izzadás, kezek és lábak zsibbadása, lábfájdalom (néha csak terhelésre), lágyékfájdalom, levertség, medence- és gáttáji fájdalom, megfázásos tünetek, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, nyakfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, rossz közérzet, testsúlytöbblet, váll vájdalom, vérszegénység, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, ágyék-táji fájdalom, álmatlanság, általános állapotromlás, arcfájdalom, csökkent terhelhetőség, állóképesség, éjszakai izzadás, elkékülés (cianózis), fáradtság, fejfájás, fényérzékenység, fokozott szomjúságérzés, fül fájdalom, gerinc fájdalom, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hát fájdalom, hőhullámok bőrpírrel, influenzaszerű tünetek, izomfájdalom, izületi fájdalom, izzadás, kezek és lábak zsibbadása, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), levertség, medence- és gáttáji fájdalom, megfázásos tünetek, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, nyakfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, rossz közérzet, testsúlytöbblet, váll vájdalom, végtag fájdalom, vérszegénység
Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom, egyensúlyproblémák, egyes izomcsoport(ok) mozgatásának nehézsége, elesések, érzéscsökkenés, érzészavar, gerincferdülés, görcsök, izmok érzékenysége, kötöttsége, izomgyengeség, izomgyengeség, vagy -bénulás, izommerevség, izommerevség, izomösszehúzódások, ízületek duzzanata, melegsége, a felettük lévő bőr pirossága, járási nehézség, kattanó csípőizület, lábfájdalom, zsibbadás
Kórház, rendelő: Országos Sportegészségügyi Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Igen,de nem volt eredménye. A nevekre nem emlékszem.
Alternatív gyógymódok:: Folyamatos: maszázs,biotron lámpa,különféle kenőcsök. Fizikóterápiára már nem reagálok. Nem érzem.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Sajnos,nagyon összetett a betegségem. Most jelenleg a nagy fokú izomájdalom a kiemelkedő gondom és prolémám.