A Yerkes Országos Főemlőskutatási Intézet tudósai szerint a csuklyásmajmok, az emberhez hasonlóan, örömet lelnek abban, ha adhatnak. Ez a felfedezés akkor született, amikor a kutatók a főemlősök jutalomközpontjának aktivitását vizsgálták adakozás és ajándékozás közben.

A mások öröme felett érzett öröm és empátia teszi lehetővé a főemlősök számára, hogy megosszák egymással a javaikat, állítják a tudósok. Dr. Frans de Waal és Dr. Kristi Leimgruber vezették azt a kísérletsorozatot, amely során nyolc felnőtt csuklyásmajom empátiás készségét vizsgálták. A majmokat minden kísérletben egy családtaggal, egy másik ismerős majommal, vagy egy ismeretlen majommal rakták egy légtérbe. Ezek után a majmoknak választani kellett két kar közül, amelyek egy teremben helyezkedtek el. Az egyiket aktiválva csak a kísérletben részt vevő majom kapott jutalmat, a másik aktiválva azonban a másik majom is részesült a jutalomban.

A kísérlet eredményei szerint a majmok túlnyomó többségben a második lehetőséget választották, kivéve, amikor az ismeretlen majommal kerültek egy szobába. "Az a tény, hogy a csuklyásmajmok szinte minden esetben a második opciót választották, igazolja azt az elképzelést, mely szerint ezek az állatok képesek az empátiára, hiszen az is örömet okoz nekik, ha egy másik majom örül - nyilatkozta Dr. de Waal - A közeli kapcsolatban élő főemlősök körében minden esetben kialakul valamilyen mértékű empatikus készség. Egyszerűen törődnek azzal, hogy a rokonaik és társaik is jól érezzék magukat."