Egészségügyi hírek

Jót tesz az időseknek a vásárolgatás


A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban megjelent taiwani kutatás szerint az idősebb korosztályra - főleg a férfiakra - rendkívül jó hatással van egy kis bevásárlókörút.

"Vásárolgatás alatt sétálunk, ez a mérsékelt testmozgás pedig egyensúlyban tartja a szívverést és segít megőrizni a koordinációs készséget." - véli Kelly D. Horton, a washingtoni Idősek Egészségügyi Központjának kutatója. - "A vásárlás kellemes kikapcsolódás, és közösségi élményhez juttatja az idős embereket. A könnyed testmozgás hatására a legtöbben egészségesebben is kezdenek étkezni." A taiwani Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása még azt is hozzáteszi, hogy a bevásárlókörút alatt sokan odafigyelnek arra, hogy vitamindús ételeket szerezzenek be.

Az eredmények összecsengenek a "tartalmas időskor" elmélettel, amely szerint a korosabbak fizikai, gazdasági, társas és kulturális aktivitása segít az egészség minél tovább tartó megőrzésében.

A taiwani kutatók először kielemezték az 1999 és 2000 közötti felméréseket az idős korosztály táplálkozásával és egészségével kapcsolatban. A kérdőívek - amelyeket majdnem 2 000 hatvanöt évnél idősebb ember töltött ki - az egészségi állapot, az anyagi helyzet és egyéb szempontok mellett vásárlási szokásokra is kitértek. Az eredményeket utána összevetették az 1998-2008 közötti hivatalos halálozási statisztikával.

A megkérdezettek fele szinte soha nem járt vásárolni, 22 százalékuk heti 2-4 alkalommal, 17 százalék pedig minden nap szakított erre időt. Az alanyok kétharmada 75 év alatti volt, többségük egészséges életmódot folytatott. A többet vásárlók körét leginkább a viszonylag fiatalabb férfiak alkották. Annak ellenére, hogy nagy arányban fogyasztottak alkoholt és dohányoztak, az átlagosnál jobb egészségnek örvendtek, ami akár annak is betudható, hogy sokat mozogtak, és gyakran jártak össze a barátaikkal.

A napi szinten vásárló férfiak 28, a nők 23 százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el a vizsgált időszakban akkor is, ha fizikailag vagy szellemieg le is épültek.

A kutatók szerint a vásárolgatás közbeni testmozgás sokak számára vonzóbb a szervezett edzésnél, és jobban ki tudnak közben kapcsolódni. Attól azonban óvnak, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítsunk az ilyen elfoglaltságnak. "Érdekes az eredmény, de ettől még nem mondhatjuk, hogy a vásárlás a hosszú élet titka. Inkább az aktivitásra hajlamos természet segíthet hozzá a jó egészséghez." - véli S. Jay Olshansky, az Illinoisi Egyetem tanára. "Vásárlás közben mozgunk, pénzt kezelünk, döntéseket hozunk, és ezek mind fontosak a testi-szelemi egészség megtartásában." - tette hozzá Olshansky, aki a saját édesapját hozta fel példaként: az öregúr ugyanis még 95 évesen is hetente többször járt zöldségeshez, közben pedig nagyokat sétált - pusztán szórakozásból.